József, Bánk
-6 °C
0 °C

A Molé az INA, aláírták a szerződést

2003.07.17. 16:49
A horvát kormány döntése értelmében a magyar olajtársaság veheti meg az INA horvát állami olajcég részvényeinek 25 százalékát. A szerződést csütörtök délután már alá is írták. A tranzakció 505 millió dollárba, vagyis csaknem 120 milliárd forintba kerül. A Mol számára a horvát terep ugródeszka a balkáni térség, és egy erős, két tenger által határolt közép-európai vállalatbirodalom kiépítése felé.
A Magyar Olaj-és Gázipari Rt. köthet szerződést az INA horvát olajipari konszern 25 százalék plusz egy részvényének megvásárlásáról. A zágrábi kormány csütörtöki ülésén jóváhagyását adta az üzlethez, és délután már alá is írták a szerződést. A négy legerősebb ellenzéki párt vezetője ultimátumszerű felszólítást tett Racan kormányfőnek, hangsúlyozva, hogy őt vonják majd felelősségre, ha az üzlet Horvátország számára előnytelennek bizonyul.

Politikai vihart kavart

Ivica Racan már szerdán kilátásba helyezte, hogy csütörtökön, a heti kormányülésen a Mol Rt. javára döntenek és elfogadják a magyar társaság 505 millió dolláros vételi ajánlatát. A horvát ellenzéki pártok képviselői szerdán kivonultak a parlament rendkívüli üléséről, mert nem került napirendre még a mai kormánydöntés előtt az INA privatizálásának általuk javasolt vitája. A hírek szerint a parlament pénteken foglalkozik rendkívüli ülésén az INA magánosításával - jelentette az MTI.

Csütörtök délután Ljubo Jurcic horvát gazdasági miniszter és Hernádi Zsolt a Mol vezérigazgatója írta alá az INA 25 százalék plusz egy részvényének megvásárlásáról szóló szerződést. Az ünnepélyes aktus után Hernádi Zsolt és az INA vezérigazgatója egy úgynevezett Együttműködési Megállapodást kötött. Az aláírók között volt Medgyessy Péter és Ivica Racan is, a magyar, illetve a horvát kormányfő. A ceremónián részt vett Csillag István gazdasági miniszter is - tudósított a Napi Gazdaság munkatársa a helyszínről.

A MOL az osztrák OMV AG-t előzte meg a versenyben. Az OMV eredetileg 420 millió dollárt ajánlott, majd a MOL ajánlatának ismeretében módosított árajánlatán. A horvát illetékesek azonban ezt túl későn érkezett, "kétségbeesett kísérletnek" minősítették és elvetették.

Ugródeszka újabb balkáni országokba?

Az OMV az INA nélkül is eléri célját
Nem befolyásolja tartósan az OMV közép- és kelet-európai növekedési stratégiáját az a horvátországi döntés, hogy a Molnak adják el az INA konszern 25 százalékos üzletrészét - mondta csütörtökön Bécsben Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák kőolaj- és vegyipari konszern elnöke. Az OMV 2001-ben világosan meghatározta stratégiáját, s ennek értelmében célkitűzése, hogy 2008-ig megduplázza piaci pozícióját. "Ilyen vásárlás lett volna az INA-üzletrész, ám kezdettől fogva világos volt, hogy az OMV e nélkül is eléri célját" - tette hozzá.
Az ügylet révén a MOL bővítheti a nyersolaj és a feldolgozott termékek importját, valamint hozzájut az adriai kikötők által jelentett exporthelyszínekhez - közölte az MTI. A magyar olajcég emellett ugródeszkát szerez az eladáshoz a balkáni térség további országai felé - pályázik például a szerb Beopetrol megszerzésére -, amelyek ugyan fejletlenek, de gyors növekedési potenciállal rendelkeznek.

A Mol gyakorlatilag irányító szerephez jut az INA-ban, mivel vétőjogot szerez, tehát a cég stratégiai, vagy pénzügyi döntéseit ellenőrizheti. A másik oldalon viszont meg kell tartania az INA 16 ezer dolgozóját a következő három évben és mintegy négyszázmillió dollárt kell beruháznia, hogy EU szintre hozza fel az INA két elavult finomítóját.

Az OMV-nél nagyobb lesz a Mol-csoport

A Mol az INA és a szlovák Slovnaft finomító révén Közép-Európa olajpiacán vezető szerephez jut és közel kerül stratégiai célja megvalósításához, hogy "két tenger mossa partjait", vagyis a Balti-tengertől az Adriáig terjedő integrált nagyvállalatot építsen ki. Tavaly az INA 1,34 millió tonna nyersolajat és 1,8 milliárd köbméter földgázt termelt, finomítói pedig 5,03 millió tonna petrolkémiai terméket állítottak elő, durván a felét a Mol kibocsátásának.

A közép-európai harcban a Mol ezzel megelőzte az OMV-t - derül ki a portfolio.hu összeállításából. Bár az osztrák cégnek az Aral kúthálózat felvásárlása után több töltőállomása van, mint a magyarnak (1736 az 1202-vel szemben), a Mol-csoport finomítói kapacitása csaknem kétszer annyi, mint az OMV-é (napi 461 ezer hordó a 270 ezerrel szemben). A Mol gáz-, és a Jukosszal részben közös olajkészlete is nagyobb osztrák vetélytársánál.

Hamarosan 35 százalék?

Az INA horvát olajtársaság privatizációs pályázatán nyertes cég jogot kap a vállalat további 10 százalékának megvásárlására is. A magyar cég külön kormányzati engedéllyel akár 35 százalék fölé is növelheti részesedését - jelentette a Jutarnji List Ljubo Jurcicet, a horvát gazdasági minisztert idézve.

A lap is megerősíti, hogy a vállalat döntéseihez - köztük a 80 millió kunát, azaz mintegy 10,6 millió eurót meghaladó kiadást érintő határozatokhoz - a vevő által az igazgatóságba delegált tagok egyetértése is szükséges. Az INA héttagú it-jében két hely illeti meg a vevő szakembereit. A jelenlegi elképzelések szerint a Mol-INA-tranzakció lezárulta után három évig a horvát társaság nyereségét visszaforgatják, a negyedik évtől kezdve pedig a profit legfeljebb negyedét fizetik ki osztalékként.