Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gyurcsány-Veres: 3-2

2005.07.14. 13:16
A pénzügyminiszter már az adócsökkentések bejelentése után két nappal közölte, hogy jövőre 2 százalékos inflációt vár a kormány. Veres János ezt megerősítette egy csütörtöki szakmai rendezvényen. Ugyanekkor, nagyjából a pénzügyminiszterrel egyidejűleg a kormányfő is beszélt a jövő évre várt árszintemelkedésről, ám ő a 2 százalék helyett azt mondta: 3 százalék alatti inflációt vár.
Bár árkommandó nem lesz, a kormány szándéka, hogy a fogyasztói árakban érvényesüljön januártól az áfacsökkentés hatása - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön, az Országos Kereskedelmi Szövetség fórumán. Veres János megerősítette azt a korábbi kijelentését, hogy ha az áfacsökkentés valóban megjelenik az árakban, akkor jövőre az infláció a 2 százalékos szintre csökken.

Árstabilitás - vagy mégse?

Ha sikerül a fogyasztói árszint emelkedését ilyen alacsony szinten tartani, azzal a magyar gazdaság az árstabilitás közelébe kerül, és sikerül teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumok egyikét.

Az elemzők vélekedése megosztott arról, hogy valóban ilyen rekordmélységbe csökkenhet jövőre az infláció. A Kopint-Datorg múlt héten közzétett konjunktúrajelentése nem számol az áfacsökkentés inflációmérséklő hatásával, így továbbra is 3, százalékos áremelkedést prognosztizál 2006-ra. A Reuters csütörtökön ismertetett elemzői felmérése reálisnak tartja a 2 százalékos inflációt, és 2006. decemberére már ilyen mértékű áremelkedést jósol. Ennél is tovább ment a Merill Lynch: a költségvetés állapotát júniusban még élesen kritizáló cég szerint akár nulla százalékos is lehet a maginfláció, és 1 százalék alatt az átfogó infláció 2006-ban. A londoni elemzők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy középtávon negatív hatással lesz a maginflációra az adócsökkentés.

Gyurcsány mást mond

Csütörtökön kiderült, hogy a kormányon belül sem teljes az összhang arról, mekkora lesz a jövő évi infláció. A miniszterelnök ugyanis a külképviselet-vezetői értekezleten - nagyjából abban az időben, amikor Veres a 2 százalékos inflációról beszélt - az MTI tudósítása szerint azt mondta: "2006-ra három százalék alatti inflációt tervez a kormány". Noha természetesen a 2 százalék is a 3 százalék alatt van, azért a "3 százalék alatti" és a "2 százalékos" kijelentések között érezhető különbség van.

Gyurcsány megerősítette, hogy a kormány a tervezett adócsökkentés jövő évi költségvetési hatásai miatt 200 milliárd forinttal csökkenti a kiadásokat, ezt a pénzt a minisztériumoktól veszik el. A kormányfő arról is beszélt, hogy idén jelentősen csökken és messze 60 százalék alatt lesz az államadósság aránya (ez ugyancsak maastrichti kritérium). Kitartott amellett is, hogy idén nem lesz több 3,6 százalékosnál a költségvetés hiánya, és úgy fogalmazott: "ha azt mondtuk, hogy jövőre 2,9 százalékos lesz a hiány, akkor annyi lesz". A pénzügyminisztérium csütörtökön szintén megerősítette, hogy az év végére a deficit nem lesz több, mint az eredetileg kitűzött 1022 milliárd forint.