Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Júliusban nem változtak az árak

2005.08.11. 09:34
Az elemzői várakozásoknál 0,1 százalékponttal kedvezőbben alakult a júliusi infláció. A 2004-es júliusihoz képest a fogyasztói árak 3,7 százalékkal nőttek. Júniushoz képest nem változott az átlagos árszint. Az első hét hónapban 3,7 százalék volt az infláció. Az alacsony inflációs szint miatt tovább mérséklődhet a jegybanki alapkamat.
Júniushoz képest nem változtak, míg tavaly júliushoz képest 3,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak - közölte csütörtökön a statisztikai hivatal. Az elemzők júliusra 3,8 százalék körüli éves inflációt vártak. A szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" 0 százalék volt, a maginfláció 2004 júliusához viszonyítva 1,6 százalékot tett ki. Az első hét hónapban 3,7 százalékkal emelkedtek az árak.

Júniusban az infláció 0,3 százalékkal nőtt az előző hónaphoz és 3,8 százalékkal az egy évvel ezelőttihez képest, a maginfláció hasonló mutatója nulla, illetve 1,9 százalék volt. Az év első hat hónapjában 3,7 százalékkal emelkedtek az árak. Egy évvel korábban, 2004 júliusában 7,2 százalék volt a 12 havi infláció.

Drágább a hús, olcsóbb a zsír

Az előző hónaphoz képest változatlan átlagár részben azzal magyarázható, hogy az élelmiszerek árai 1, ezen belül az idényáras élelmiszereké 7,1 százalékkal csökkentek. Olcsóbb lett - 1,7-3,1 százalékkal - a sertészsír, a cukor és sajt, míg a sertéshús, az étolaj és a liszt 1,1-3 százalékkal drágult. Ha az idényáras élelmiszerek árát nem vesszük figyelembe, a júniusi és júliusi ételárak lényegében megegyeznek.

A ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent. A szeszes italok, dohányáruk, az egyéb cikkek, üzemanyagok, továbbá a szolgáltatások ára emelkedett. Az üdülés 8,3 százalékkal, a helyi tömegközlekedés 3,1 százalékkal került többe, mint egy hónappal korábban. Az üzemanyagok 3,5 százalékkal drágultak egyetlen hónap alatt.

Gázár: 11 százalékos emelés

Tavaly július óta az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 3 százalékkal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2 százalékkal, a ruházkodási cikkekért átlagosan 0,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint tavaly júliusban. A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben (3,1 százalék) emelkedtek.

A háztartási energia drágult a legnagyobb mértékben (6,2 százalékkal), ezen belül a palackos gáz ára 11 százalékkal. A szolgáltatások átlagot meghaladó, 5 százalékos áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj egyaránt 12 százalékkal drágult. Az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (5,8 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok 13 százalékkal kerültek többe, mint 2004. júliusában.

Lehetőség újabb kamatcsökkentésre

A lendületesen tovább csökkenő maginfláció - mely újabb történelmi mélységet jelent - nagyobb teret adhat az MNB-nek, hogy csökkentse a kamatszintet - írja a portfolio.hu. Ugyanakkor az emelkedő nemzetközi kamatkörnyezet (elsősorban a FED kamatnövelése), valamint a már hosszabb ideje meglévő a feltörekvő piacokkal szembeni optimizmus törékenysége fokozott óvatosságra intenek.