Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az infláció 3,7 százalékra nőtt

2005.10.11. 09:37
A fogyasztói árak szintje a múlt hónapban 3,7 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit. Az elemzők 3,9 százalék körüli inflációra számítottak az augusztusi 3,6 százalék után. Az üzemanyagok ára 17 százalékkal nőtt, a maginfláció tovább csökkent.
Megegyezett az első kilenc hónapos és a szeptemberi inflációs szint: a fogyasztói árak 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Augusztushoz képest 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben, ugyanakkor a fogyasztói árak trendjének alakulása szempontjából meghatározó maginfláció kéthavi stagnálás után 1,5 százalékra csökkent az eddigi 1,7 százalékról.

Rosszabbat vártak

Az általános árszint növekedését egyértelműen az üzemanyagok drasztikus drágulása okozta. Az összeinfláció hússzorosát meghaladó mértékben nőttek egyetlen hónap alatt az üzemanyagárak, amelyek augusztushoz képest 4,1 százalékkal drágultak. Éves összevetésben is jelentős az árnövekedés: a tavalyinál 17 százalékkal került többe a dízel és a benzin.

Egy hónap alatt 0,2 százalékkal csökketek az élelmiszerek árai. Elsősorban az idényáras élelmiszerek lettek olcsóbbak - 6 százalékkal -, de csökkent a péksütemények és a csokoládé, kakaó ára is (1,1-1,1 százalékkal). Ezzel szemben növekedett a tojás (4,9 százalék), a tej (2,1 százalék), a párizsi, kolbász (1,4 százalék), a kávé (1,3 százalék) és a liszt (1,1 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal növekedtek.

A tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások árai szintén csökkentek. Az üdülésekért átlagosan 10,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni a múlt hónapban, mint tavaly szeptemberben. Az oktatási szolgáltatások ugyanakkor 5 százalékkal, a tankönyvek 4,8 drágultak, ám ezek jellemzően évente egyszer jelentkező drágulások. A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek árai az átlagosnál nagyobb mértékben (1,7 százalék) emelkedtek. A szeszes italok, dohányáruk, a háztartási energia, illetve az egyéb cikkek, üzemanyagok esetében szintén áremelkedés következett be.