Aliz
6 °C
14 °C

A jegybank magasabb inflációtól tart

2002.05.22. 10:25
Az MNB ma közzétett inflációs jelentésében úgy véli, az inflációs várakozás mind 2002, mind pedig 2003 tekintetében a korábban meghatározott 4,5, +/- 1 illetve 3,5 +/- 1 százalékos sávon belül van. A jegybank azonban ezen belül már lehetségesnek tartja - bizonyos kedvezőtlen folyamatok folytatódása esetén - az 5,4 százalékos idei év végi pénzromlást is, míg jövőre a pénzromlás 4 százalék is lehet.
A jegybank inflációs jelentésében a 2002 decemberi inflációt 5,3 százalékra, ezen belül a maginflációt 4,2 százalékra várja. 2003 decemberére a pénzromlás 3,4, a maginfláció 3,2 százalékra csökkenhet.

A jelenlegi várakozások szerint a gazdasági növekedés 2002-ben 3,6 százalék lesz, 2003-ban pedig 4,3 százalékra nő.

A fizetési mérleg hiánya idén a GDP 3,1 százaléka, 2003-ban pedig 3,2 százaléka körül alakul.

Több tényező okozta

Az indoklás szerint a decemberi infláció megemelését négy tényező indokolta. Először is, az iparcikkeknél a korábban vártnál nagyobb volt az áremelkedés. Másodszor, a forint erősödése nem gyűrűzött be várt mértékben. Vártnál jobban nőttek a bérek, végül a feldolgozatlan élelmiszerek és a szabályozott árak a prognosztizáltnál nagyobb mértékben emelkedtek.

Az áprilisi - a várt 5,8 százaléknál magasabb - 6,1 százalékos inflációt a jegybank magyarázata szerint a zöldség-gyümölcs, a pékáruk, illetve az alkohol- és dohánytermékek okozták.

Ha ezen áprilisi folyamatok tartósnak bizonyulnak, akkor a decemberi infláció a jelenleg várt 5,3 helyett 5,4 százalék is lehet - fogalmaz a jegybank.

Jövőre csökken a lakossági fogyasztás

A GDP-növekedésben a lakossági fogyasztás 5,2, az export 5,3, az import 7,2 százalékos növekedésével számolnak.

Egy évvel később a lakossági fogyasztás várhatóan 3,7 százalékra csökken, az export 8,8-ra nőne az import viszont kisebb ütemben, 8,3 százalékkal emelkedne.

Valószínűbb a nagyobb infláció

A 2002-es prognózis 5,3 százalék, s - mint a jegybank fogalmaz - körülbelül ugyanoly esélye van a fölfelé és lefelé való eltérésnek. Az inflációs előrejelzés bizonytalansága alapján azonban nagyobb a magasabb infláció irányába mutat a kockázat.

A pénzromlás ennek alapján 2003 végén akár 4 százalék is lehet. Bizonytalansági tényezőt jelent az MNB szerint a fiskális politika és árszabályozás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?