Edina
-12 °C
-3 °C

Romlik a pénzünk

2007.06.12. 10:44
Alapjában véve pozitívan értékelték a várakozásoknak megfelelő, éves alapon 8,5 százalékos májusi inflációs adatot az elemzők, de az OTP csak augusztusra és a CIB is inkább júliusra vár kamatcsökkentést. A pénzromlással nincs gond, de változott a nemzetközi helyzet.

2006. májushoz viszonyítva 12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,2 százalékkal emelkedtek. A háztartási energia átlag feletti 31,6 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz 53,3, a távfűtés 38,7, az elektromos energia ára 21,2 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk (6,9%) és a szolgáltatások (8,2%) árnövekedése az átlagosnál alacsonyabb volt, ez utóbbin belül a távolsági utazás 28,2, a csatornadíj 16,7, a szemétszállítás díja 14,7, a vízdíj 12,5 százalékkal nőtt. Átlag alatti áremelkedés volt tapasztalható az egyéb cikkek (2,9%), valamint a ruházkodási cikkek (1,3%) esetében is. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2006. májusban.

Nincs meglepetés

A 8,5 százalékos adat megfelel a piaci várakozásoknak, nem jelent meglepetést – mondta az Indexnek Trippon Mariann, a CIB, és Eppich Győző, az OTP elemzője; előbbi szerint a bontás sem hozott váratlan adatokat.

A piaci konszenzus a Bloomberg felmérésében 8,4, a Portfolio.hu jelzésében 8,4-8,5 százalék volt.

Kedvező, hogy a maginflációs adat alacsony, az éves inflációs pályán azonban a májusi számok nem módosítanak – mondta Eppich Győző. Az OTP-nél úgy látják, augusztusban jöhet legkorábban kamatvágás. Eppich Győző szerint korábban is hangsúlyozott álláspontjukat most erősíti, hogy a forint árfolyamában megmutatkozó nemzetközi hangulatváltozás, amely a fejlett piaci hozamszintek emelkedése miatt következett be, az eddigi magas hozamkülönbségre vonatkozó érvet kifogja a csökkentést szorgalmazó galambok vitorlájából a monetáris tanácsban.

Legkorábban júliusban

Nem vár júniusi vágást Trippon Mariann sem, noha emlékeztetett: már a májusi döntés is szoros volt a jegyzőkönyv szerint. A jövő héten publikálja a KSH a béradatokat, csak ezek kedvező volta és ugyancsak kedvező piaci hangulat esetén van esély arra, hogy már júniusban elindul a csökkentés, de reálisan ezt legkorábban júliusra várja a CIB.

Az Európai Központi Bank kamatemelése, az amerikai tízéves hozamok megugrása – a múlt pénteken 5,25 százalékra emelkedtek – azt eredményezte, hogy csökkent a magyar kamatelőny, ami szűkíti a jegybank mozgásterét. Az elemző szerint év végéig a korábban vártnál kisebb, összesen 1 százalékos csökkentés lehetséges.