Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Utoljára volt alacsony infláció

2006.08.09. 07:20
A benzinár emelkedése már érezhetően gyorsítja az inflációt, de az júliusban - 12 hónapra vetítve - még 3 százalék alatt marad - vélik a KSH pénteki hivatalos közlése előtt az elemzők. Ez lesz az idén az utolsó ilyen hónap, szeptembertől a Gyurcsány-csomag, az ár- és adóemelések hatására már jelentősen romlik a forint vásárlóértéke.

A középső nyári hónap az árak emelkedése alapján az elemzői várakozások szerint (még) csendes volt, a Napi Gazdaság konszenzusa 2,93 százalékos 12 hónapra visszatekintő drágulásról tanúskodik. Júniusban 2,8 százalékról számolt be a KSH. A Reuters konszenzusa 2,84 százalék. Az elemzők decemberre 5,62, az év átlagában pedig 3,51 százalékos áremelkedést prognosztizálnak: a Reuters 5,43, illetve 3,54 százalékot jelez. A KSH pénteken teszi közzé az inflációs adatokat.

A benzin az inflációt is hajtja

Az infláció szempontjából július várhatóan az év egyik "legcsendesebb" hónapja, komolyabb mozgás szeptember előtt nem várható. Rebák Attila, a Credit Suisse elemzője szerint a pénzromlás üteme hozzávetőleg a maginfláció emelkedésével lesz magasabb, mint az előző hónapban. A várakozások szerint az üzemanyagok ára egyértelműen hajtja az inflációt. Az élelmiszerek árainak változásáról megoszlanak a vélemények, ezt a hatást egyesek szerint ellensúlyozza a feldolgozatlan élelmiszerek kisebb mértékű drágulása, mások egyes alapélelmiszerek árainak további kismértékű emelkedését várják. A forint gyengülése pedig az idegenforgalmi szolgáltatásoknál jelentkezhet.

A ruházati cikkek árainak visszafogottabb emelkedése, illetve a kiárusítások miatti csökkenése az ellenkező irányba hat. A gyógyszerárak és élelmiszerárak tovább emelik az inflációt augusztusban, ezért a nyár utolsó hónapjában már 3,3 százalékos is lehet az infláció - vélekedik Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője.

Ősztől a csomag pörget

Az év hátralévő részében a kormányintézkedések (áfa, hatósági árak) határozzák meg az áremelkedések ütemét, az árfolyam alakulása pedig anynyiban, amenynyiben a volatilitás zavarja az árképzést - prognosztizál Samu János, a Concorde elemzője. A szakértő trendjében inkább erősödő árfolyammal kalkulál, ami mérsékli a forintkurzus első félévi alakulásának inflációnövelő hatását. Suppan Gergely - hasonlóan más elemzőkhöz - ősszel az adó- és energiaár-emelések hatására az infláció jelentős növekedésére számít: szerinte szeptemberben már 4,5, az év végére 5,8-5,9 százalékra emelkedhet a drágulás üteme. A forint általa várt tartósabb gyengülése további néhány tized százalékponttal nyomhatja fel az inflációt. A jövő év első felében a forgalmi adó ez év eleji csökkentésének hatása kiesik a bázisból, így az áremelkedés üteme megközelítheti a 7 százalékot, ami Suppan várakozásai szerint az év végére 4,5 és 5 százalék közé mérséklődhet, így jövőre az elemző átlagosan 6 százalékos árnövekedéssel kalkulál.