Valér
-2 °C
0 °C

Gyorsuló infláció erősíti a forintot

2006.09.12. 10:55
Az élelmiszerek ára 8, a tartós fogyasztási cikkeké 4,1, az üzemanyagoké 10,1 százalékkal drágább most, mint egy éve, a ruhákért viszont kevesebbet fizetünk. Az inflációban szerepet játszott a megroggyant forint is, de most éppen gyorsuló drágulás segíthet a magyar pénz erősödésben, délelőtt 278-ról 275 alá kúszott az euró ára.

2006 augusztusában a fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva összességükben nem változtak, 2005 augusztusához viszonyítva pedig 3,5 százalékkal növekedtek. Az első nyolc hónapban átlagosan 2,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában - tette közzé a KSH. Egy hónappal ezelőtt még csak 3 százalékos volt az éves infláció, azaz a felpörgés megkezdődött.

Egy hónap alatt - 2006 júliusához viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,6 százalékkal mérséklődtek, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 13,2 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer átlagosan 1,4 százalékos árnövekedése következtében. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek körében árcsökkenés volt megfigyelhető. Az egyéb cikkek árai összességükben nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva. A szeszes italok, dohányáruk (0,2 százalék), a tartós fogyasztási cikkek (0,4%), a szolgáltatások (0,6%) és a háztartási energia (0,7%) árak esetében áremelkedés következett be.

Drágább kaja és közlekedés

Egy év alatt, 2005 augusztusához viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,0 százalékkal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4,1 százalékkal, a ruházkodási cikkekért 0,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 augusztusában. A háztartási energia ára átlagosan 0,7 százalékkal drágult.

Az egyéb cikkek áremelkedése az átlaghoz közeli volt, ezen belül a járműüzemanyagok árai 10,1 százalékkal növekedtek. A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások árai az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek. Ez utóbbin belül a helyi tömegközlekedés 9,2, az üdülési szolgáltatások 6,5, a szemétszállítás 6,0, a csatornadíj 5,2 százalékkal drágult.

Most jön a java

A közzétett adat magasabb, mint amire a piac számított, bár az elemzői konszenzusok is szórtak, volt 3,3-as és 3,5 százalékos várakozás is - mondta az Indexnek Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője, aki 3,4 százalékos drágulásra számított. Hangsúlyozta: a minimális eltérésnél fontosabb, hogy a maginfláció is nagyobb ütemben növekedett, a korábbi 1,9 százalékról éves szinten 2,4 százalékra ugrott.

Összességében azonban az augusztus még nem hozott igazi megugrást: az adminisztratív intézkedéseknek - áfaemelés, energiaár-emelés - köszönhető drágulás inflációs hatása először szeptemberben lesz érezhető. Az elemző a kilencedik hónapra már 4 százalékos, az év végére 5,5-5,6 százalékos éves inflációt vár.

Erősödhet a forint

A magasabb inflációban a forint gyengülése is szerepet játszik, most azonban éppen az infláció alakulása segíthet a magyar pénz erősödésében. A pénzromlás gyorsuló üteme miatt ugyanis erősebbek a kamatemelési várakozások - mondta Trippon Mariann. Azaz a befektetők arra számítanak, hogy az MNB folytatja a kamatemeléseket, s így a forinteszközök relatív hozamelőnye erősödik.

A forint kedvezően is reagált az inflációs adatra: míg reggel egy euró ára 278 forint körül volt, az adat közzététele után 274,50-ig is csökkent, majd a 275 alatt stabilizálódott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!