Viola
-5 °C
-2 °C

Holnap kiderül, mennyivel ér kevesebbet a forint

2007.02.13. 15:02
Holnap teszi közzé a KSH a januári inflációs adatot, amelyet a szokottnál nagyobb várakozás övez. Ez részben annak köszönhető, hogy a hatósági árak emelkedésének hatásait az elemzők sem tudták pontosan megjósolni, így az éves inflációs pályát is előrejelezni képes januári adatot illetően jelentős a bizonytalanság. Az előrejelzések 7,3 és nyolc százalék között szórnak. Az biztos, hogy a csúcs még odébb van, és akár 9,6 százalékos is lehet.

Nyolc százalék felé tartó éves fogyasztói inflációt várnak januári adatként a londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint az inflációs hullám az első és a második negyedév határán akár 9 százalék fölött is tetőzhet. Egyes vélemények szerint ez jó jelzés is lehet a piacoknak, mert arra utal, hogy "a kormány végrehajtja a takarékossági programot".

Londoni befektetési és elemző házak januárra szóló 12 havi inflációs előrejelzései
UBS 7,8%
Deutsche Bank 7,4%
Barclays Capital 7,6%
HSBC 7,8%
Dresdner Kleinwort 7,6%
Goldman Sachs 8,0%
BNP Paribas 7,4%
JP Morgan 7,3%
Bank of America 7,7%
Merrill Lynch 7,8%
Intrinseca Research 7,7%
forrás: MTI

Az MTI által kedden kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett tizenegy nagy londoni befektetési ház elemzői 7,3-8,0 százalék közötti éves inflációs jóslatokat adtak januárra, 7,65 százalékos átlaggal. Az előrejelzések többsége - nyolc - 7,5 százalék feletti inflációval számolt. Az elemzők csaknem mindegyike hangsúlyozta, hogy "óriási" a bizonytalansági tényező a jelenlegi előrejelzésekben, nem lehet pontosan felmérni, hogy a költségvetési intézkedések árhatásai milyen időzítéssel és milyen mértékben szűrődnek át fogyasztói szintre.

Még odébb a tetőzés

Reinhard Cluse, az UBS befektetési csoport londoni részlegének európai feltörekvő piaci konzultánsa, aki 7,8 százalékos éves inflációt vár a múlt hónapról, egyenesen azt mondta, "most nagyobb az előrejelzési bizonytalanság, mint eddig bármikor". Cluse szerint a tetőzés márciusban várható 8,6 százalékon.

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport feltörekvő piaci elemzője, aki 7,8 százalékos 12 havi inflációt vár januárra, úgy fogalmazott: a torzító hatások miatt nem lenne meglepve, ha saját előrejelzése "messze esne" a tényleges adattól. Hozzátette ugyanakkor: mindenképpen a 7-8 százalékos sáv magasabb vége felé várja a múlt havi adatot. Sampson szerint a januári adat "fontos, de nem a sztori vége. A tetőzés legkorábban februárban, legkésőbb márciusban lesz, 8,3 százalék körül".

Lesz-e még kamatemelés?

A HSBC szakértője szerint ugyanakkor a tetőzés mértékét sem egyszerű meghatározni, mivel "egymással versengő árhatások" érvényesülnek, például a támogatások csökkenése miatt emelkedő energiaárak és az egyre alacsonyabb világpiaci üzemanyagárszint. Arra a kérdésre, ebben a környezetben milyen pénzügypolitikai választ vár, Juliet Sampson azt mondta: még fél százalékpontos kamatemelésre számít, márciusban vagy áprilisban.

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni részlegének feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke szerint az MNB valószínűleg a jelenlegi kamatszinten "vészeli át" az inflációs hullámot. Evans, aki januárra 7,7 százalékos éves fogyasztói inflációt jósolt, az MTI-nek azt mondta: jóllehet a drágulási hullám tetőzését 9-9,5 százalék között várja az első negyedév végén, ez "tudvalevőleg átmeneti jelenség", és az év későbbi szakaszában már csökkenni fog a pénzromlás üteme. A BoA vezető londoni elemzője szerint a stabil monetáris kilátás akkor módosulhat, ha tartósabb másodlagos inflációs hatások érvényesülnek, például meredeken emelkedő inflációs vagy béremelési várakozások formájában.

A fokozatosan "egyre inkább galambbá váló" monetáris tanács, valamint az inflációs kiugrás átmenetei jellege miatt reálisan az várható, hogy a jegybanki kamatszint jelenleg nem módosul, és az év második felében fokozatos csökkenésnek indul, mondta Evans.

Remek áldozat

A Bank of America londoni alelnöke szerint a jelenlegi erős inflációgyorsulást akár pozitív jelzésnek is lehet tekinteni, mert arra utal, hogy a kormány végrehajtja takarékossági programját. "Az egyik a másikkal jár", fogalmazott a szakértő.

A BNP Paribas befektetési bankcsoport keddi londoni elemzése szerint - amely 7,4 százalékos 12 havi inflációt jósol januárra - azonban jelenleg elsősorban még a tavaly januári áfacsökkentésből eredő negatív bázishatás érvényesül az inflációs pályában. A ház februárra további erős gyorsulást vár, amikorra szerinte "a 40 százalékos földgázár-emelkedés", a 4,6 százalékos áramdrágulás és a többi hatósági árintézkedés már teljes mértékben átszűrődik a fogyasztói szintre.

Az elemzés szerint az éves összevetésű infláció márciusban "könnyedén tetőzhet akár 9 százalékon is", a forint erősödése és az olaj világpiaci árának csökkenése ellenére.

Adam Slater, az Intrinseca Research független európai feltörekvő piaci előrejelző és elemző cég igazgatója ugyanakkor márciusra 9,6 százalékos inflációs tetőzést jósolt kedden.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!