A magyarok baromfi-fogyasztási kedvét csak kismértékben befolyásolja a madárinfluenza fenyegetése. Amióta a veszélyről szóló híradások elszaporodtak, a korábbiakhoz képest honfitársaink csupán 8 százaléka eszik kevesebb baromfit, s az arány jóval elmarad a 14 százalékos európai átlagtól. Többek között ezt állapította meg a Nielsen piackutató vállalat öt földrész 41 országában, az internethasználók körében végzett felmérése.
A biztonságérzet valószínűleg abból ered, hogy honfitársaink közel kétharmada úgy gondolja, nálunk az illetékesek megtették a madárinfluenza megelőzése érdekében szükséges egészségügyi és biztonsági intézkedéseket. A pozitívan vélekedő magyarok 59 százalékos aránya kiemelkedően magas a globális 42 százalékhoz képest.
Akik a korábbiaknál kevesebb baromfit fogyasztanak, Magyarországon leginkább vörös húsokra váltottak, kisebb mértékben halra és részben zöldségfélékre. Ez eltér a nemzetközi trendektől, mivel Európában a legtöbben hallal helyettesítik a baromfit.
A magyarok mindössze 10 százaléka kerüli utazásai során azokat a helyeket, ahonnan madárinfluenza előfordulásáról tájékoztatott a sajtó, szemben a 40 százalékos átlagos európai mutatóval.
A Nielsen felmérése a madárinfluenza megítéléséről a világon a legnagyobb ilyen jellegű kutatás: 2006 május-júniusban összesen 22 800 fogyasztót - rendszeres internethasználót - kérdeztek meg, Magyarországon 500-at.