Szilvia
5 °C
16 °C

A magyarok nem félnek a madárinfluenzától

2007.02.19. 13:03
Honfitársaink mindössze 8 százaléka fogyaszt kevesebb baromfit a korábbiakhoz képest, ami az Nielsen felmérése szerint annak köszönhető, hogy a magyarok közel kétharmada úgy gondolja, az illetékesek megtettek mindent a megelőzés érdekében.

A magyarok baromfi-fogyasztási kedvét csak kismértékben befolyásolja a madárinfluenza fenyegetése. Amióta a veszélyről szóló híradások elszaporodtak, a korábbiakhoz képest honfitársaink csupán 8 százaléka eszik kevesebb baromfit, s az arány jóval elmarad a 14 százalékos európai átlagtól. Többek között ezt állapította meg a Nielsen piackutató vállalat öt földrész 41 országában, az internethasználók körében végzett felmérése.

A biztonságérzet valószínűleg abból ered, hogy honfitársaink közel kétharmada úgy gondolja, nálunk az illetékesek megtették a madárinfluenza megelőzése érdekében szükséges egészségügyi és biztonsági intézkedéseket. A pozitívan vélekedő magyarok 59 százalékos aránya kiemelkedően magas a globális 42 százalékhoz képest.

Akik a korábbiaknál kevesebb baromfit fogyasztanak, Magyarországon leginkább vörös húsokra váltottak, kisebb mértékben halra és részben zöldségfélékre. Ez eltér a nemzetközi trendektől, mivel Európában a legtöbben hallal helyettesítik a baromfit.

A magyarok mindössze 10 százaléka kerüli utazásai során azokat a helyeket, ahonnan madárinfluenza előfordulásáról tájékoztatott a sajtó, szemben a 40 százalékos átlagos európai mutatóval.

A Nielsen felmérése a madárinfluenza megítéléséről a világon a legnagyobb ilyen jellegű kutatás: 2006 május-júniusban összesen 22 800 fogyasztót - rendszeres internethasználót - kérdeztek meg, Magyarországon 500-at.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?