Gál
3 °C
16 °C

6,4 százalék az infláció

2007.10.11. 11:30
6,4 százalék volt az éves infláció szeptemberben a KSH közlése szerint. Bár az augusztusi adathoz képest ez majdnem két százalékos, azaz jelentõs ugrást jelentõ csökkenés, az elemzõ mégis arra hívja fel a figyelmet: a helyzet csalóka, az élelmiszerárak emelkedése miatt könnyen lehet, hogy decemberig már nem is folytatódik a dezinfláció.

6,3 százalékos volt a legmagasabb elemzõi konszenzus a szeptemberi inflációt illetõen. Noha a nyáron folyamatosan emelkedtek az elõrejelzések, a most közzétett hivatalos adat ha minimálisan is, de magasabb lett a várakozásoknál. A 6,4 százalék persze egyfelõl jelentõs csökkenés az augusztusban mért 8,3 százalékhoz képest, a látszat mégis csalóka – mondta az Indexnek Bebesy Dániel.

A CIB elemzõje hangsúlyozta: a mostani csökkenés alapvetõen a bázishatásnak köszönhetõ, tavaly szeptemberben épült be az árakba az áfaemelés. Ugyanakkor a mostani adat nagyon sok bizonytalanságot hordoz magában. Az élelmiszerárak emelkedése Bebesy Dániel szerint brutális volt, a múlt hónap után ismét 2,2 százalékos a havi drágulási ütem. Az MNB már korábban jelezte, hogy az elsõsorban az aszállyal összefüggõ áremelkedést egyszeri sokként kezeli, de most már a maginfláció is megugrott. A szeptemberi 0,6 százalékos adat a legmagasabb idei, hó/hó alapon mért szám.

Bizonytalan a kamatcsökkenés

Nehezítheti a jegybank helyzetét, hogy maguk is bizonytalanok azt illetõen, az élelmiszerek árának emelkedése mennyire emeli az inflációs várakozásokat – tette hozzá Bebesy Dániel. A CIB elemzõje szerint ráadásul a borúlátást növelheti, hogy jövõre újra számítani lehet energiaár-emelésekre.

Összességében arra lehet számítani, hogy az idén már megáll az infláció csökkenése. Bebesy Dániel szerint miközben még a nyáron is 5,3 százalékos decemberi adatra számítottak, ma már 6 százalék fölötti adatra számítanak az év végére. Az elemzõ szerint a jegybank októberben alighanem kivár, és az idén már csak egyszer, negyedszázalékkal mérsékli a kamatot. Az elemzõ szerint 2008 végére valamivel 4 százalék felett alakulhat az infláció.

Drága lett a liszt

A KSH jelentése szerint egy hónap alatt - 2007. augusztushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 2,2 százalékkal emelkedtek. Növekedett a liszt (14,9%), a tojás (7,8%), a száraztészta (7,7%), az étolaj és a kenyér (6,5-6,5%), a péksütemények (5,8%), a baromfihús (4,6%), valamint a sertéshús (2,8%) ára. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) nélkül számítva az élelmiszerek árai az elõzõ hónaphoz képest 2,4 százalékkal drágultak.

12 hónap alatt, 2006. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentõsen drágult a liszt 43,4, az idényáras élelmiszerek 27,7, a tojás 20,1, a kenyér 18,0, a baromfihús 16,2, valamint az étolaj ára 12,3 százalékkal. A háztartási energia átlag feletti 12,9 százalékos áremelkedésén belül, a távfûtés 37,6, a vezetékes gáz 18,1 százalékkal nõtt. A szolgáltatások átlagot meghaladó 6,9 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 13,8, a szemétszállítási díj 12,0, a vízdíj 10,5 százalékkal drágult. Átlag alatti áremelkedés volt tapasztalható a szeszes italok, dohányáruk (6,2%), az egyéb cikkek (3,5%), valamint a ruházkodási cikkek (0,3%) esetében. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2006. szeptemberben.