Dömötör
-1 °C
14 °C

És megint emelkedik az infláció

2007.12.11. 10:46
A legutolsó elemzői felméréseknek már megfelel a novemberi inflációs adat: az utolsó előtti hónapban 7,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint tavaly ilyenkor. Az infláció az idén eddig átlagosan 8 százalékos, és várhatóan ennyi is marad. A kamatcsökkentés fel sem merül, az elemzők véleménye abban tér el, hogy jövőre legkorábban mikor léphet a jegybank. Az infláció jövőre meghaladhatja az öt százalékot is.

2007. novemberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,6 százalék volt, 2006. novemberhez viszonyítva 7,1 százalékkal növekedtek az árak. Idén az első tizenegy hónapban átlagosan 8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában – tette közzé a KSH.

Pedig az év elején az idénre rajzolt inflációs görbét már úgy tervezték az elemzők, hogy az ősszel ugrásszerű csökkenés kezdődik, mivel a tavalyi adóemelések bekerülnek a bázisba, s így az utolsó hónapokban 5 százalék alá csökkenhet az adat év/év alapon. Ez egyben azt is jelentette volna, hogy ahogy a Reuters januári felmérésében jósolták, 6,5 százalékos az idei átlagos infláció alakul ki.

Ezzel szemben ma már az látszik: az olaj- és az élelmiszerárak váratlan emelkedésével az év utolsó hónapjaiban nemhogy nem csökken, emelkedik a pénzromlás üteme. A most közzétett 7,1 százalékos adat már csak az utolsó a Portfolio.hu által közzétett elemzői konszenzusnak felel meg, amely a korábbi 6,7 százalék helyett adta meg a magasabb értéket.

Csökkenésre decemberben sem lehet számítani. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint szinten marad a pénzromlás üteme, Bebesy Dániel, a CIB elemzője szerint pedig minimálisan még emelkedhet is: 7,2 százalékra. Az éves infláció így 8 százalék lehet.

Drágább ennivaló, olcsóbb gyógyszerek

Egy hónap alatt 2007. októberhez viszonyítva az élelmiszerek árai 1,4 százalékkal emelkedtek. Az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek az egyéb cikkek árai (0,9%), ezen belül a járműüzemanyag-árak 3,3 százalékkal.

12 hónap alatt 2006. novemberhez viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,6 százalékkal emelkedtek. A háztartási energia átlag feletti, 12,3 százalékos áremelkedésén belül a távfűtés ára 31,3, a vezetékes gáz ára 17,8 százalékkal nőtt. A szolgáltatások, valamint az egyéb cikkek árnövekedése átlag alatti volt (6,9-6,9%). Ez utóbbin belül a gyógyszer, gyógyáru 17,6, a járműüzemanyag 9,5%-kal került többe, mint 2006. novemberben. Szintén átlag alatt drágultak a szeszes italok, dohányáruk (5,1%), valamint a ruházkodási cikkek (0,3%). A tartós fogyasztási cikkek körében árcsökkenés (1,5%) volt megfigyelhető.

Átrajzolt kamatpálya

Az inflációs pálya eltérése magával hozta a jegybanki kamatpálya korábban várttól eltérő alakulását is. Az év első felében még akár 7 százalék alatti év végi kamatszintet vártak az elemzők, míg ma már alig valaki számíta arra, hogy a 7,5 százalékos jelenlegi szint a közeljövőben csökkenhet.

Az idei évre nem vár csökkentést Bebesy Dániel és Török Zoltán sem. A két elemző véleménye abban tér el, hogy míg a CIB szerint már az első negyedévben, a Raiffeisen szerint csak a másodikban vághat először a monetáris tanács, amikor várhatóan 6 százalék alá csökken az év/éves infláció. A jövő évre kevesebb bizonytalanság várható. Török Zoltán szerint az olajárak kismértékű csökkenésére, illetve arra lehet számítani, hogy az ideihez hasonló élelmiszerár-robbanás elmarad. A korábban 2008-ra várt 4 százalék alatti infláció így is ködbe vész. A Raiffeisen elemzője 5 százalék körüli, míg Bebesy Dániel 5,5 százalékos éves inflációt vár.