József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tovább csökken az infláció?

2005.11.10. 08:26
Az elemzői várakozások az infláció további mérséklődését vetítik előre, októberben egy év alatt 3,46 százalékkal emelkedtek az árak a konszenzus szerint - a Reuters 3,6, a portfolio.hu 3,5 százalékot jelez -, szeptemberben a KSH 3,7 százalékról számolt be.

A hónap elejére hozta ugyanis előre a kormány a januári áfacsökkentést, de a benzinárak "önmaguktól" is mérséklődtek. Az előző hónaphoz képest 0,24 százalékkal emelkedtek az árak, ez némiképp meghaladja a KSH szeptemberi 0,2 százalékát. A maginfláció a várakozások szerint nem változott a szeptemberi, egy évre visszatekintő 1,5 százalékról - ebben a mutatóban az év végére várnak emelkedést a szakértők. Decemberre 3,59, éves átlagban pedig 3,68 százalékos inflációt mutat a konszenzus.

Az üzemanyagok megítélése egyértelmű, változó viszont az élelmiszerek árának szerepe: van, aki szerint vége a hónapok óta tartó árcsökkenésnek, mások úgy vélik, ez októberben is kitart, de legalábbis nem húzzák a drágulást. Októberben az élelmiszerek és ruházkodási cikkek esetében a szezonális drágulás miatt átlag feletti hó/hó árindexek várhatóak - vélekedik Trippon Mariann, a CIB szakértője.

Kovács György, a Budapest Economics elemzője ezzel szemben arra számít, hogy az élelmiszerek árai lefelé húzzák az indexet. Ugyancsak változó a ruházati és tartós fogyasztási cikkek árainak viselkedése. A ruházati termékek esetében a drágulás mellett szól az őszi kollekció megjelenése, mások szerint viszont kevésbé hat a szezonalitás. A tartós fogyasztási cikkek esetében érdekes lehet a forint gyengébb árfolyamának hatása, ez elvileg árnövekedést okozhat, de többek szerint sem gyakorol érdemi hatást az árakra, azaz maradnak az eddigi, inkább lefelé húzó hatások. Az év hátralévő részében 3,5-3,7 százalékos lehet az infláció.

Izgalmas lesz, hogy amennyiben az áfacsökkentést a nagy kereskedelmi láncok előrehozzák novemberre, decemberre, ez mennyiben fogja vissza az áremelkedési ütemet - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír szakértője. Az élelmiszerárakon belül lehet némi rövid távú árcsökkentő hatása a madárinfluenzának, hosszabb távon ez azonban a bázishatás miatt árnövekedést eredményezhet.