Ilona
17 °C
33 °C

Nem növelnék az inflációt

2003.09.05. 08:56
A Pénzügyminisztérium és a kormánypártok nem az infláció emelésével kívánják előteremteni a csökkenő kulcsokat tartalmazó szja-tábla bevezetése miatt kieső bevételeket - mondta a Napi Gazdaságnak a pénzügyi tárca.
Csütörtöki lapértesülés szerint a már létrejött adókompromisszum részben a magasabb infláció betervezésével teremtene forrásokat, s már nem számol a költségvetési intézményi kiadások megnyirbálásával.

Nem csökken az áfa

Szabó Lajos, az MSZP gazdasági munkacsoportjának vezetője a Napi Gazdaság kérdésére annyit fűzött a történtekhez, hogy tartja magát hétfői nyilatkozatához, amely szerint az adócsökkentés egyik forrása a takarékosabb állam lehet. Az már bizonyosnak látszik, hogy a felső, 25 százalékos áfakulcs nem csökken a korábban bejelentett 23 százalékra - erre utalt csütörtökön Fodor Gábor, az SZDSZ politikusa is. Ez 80-90 milliárd forintnyi bevételkieséstől mentesíti a büdzsét.

Lenyelik a kereskedők

Szakértők szerint az a valószínűbb, hogy a bejelentésre váró intézkedések nem növelik az inflációt. A felső áfakulcs megtartása ugyan elvileg növeli a jövő évi inflációt, ám már korábban is úgy számoltak, hogy a tervezett két százalékpontos csökkentést "lenyelik" a kereskedők, s nem mérséklik áraikat. Azzal viszont számolni lehet, hogy amennyiben az alacsonyabb szja-kulcsokat tartalmazó adótábla lép életbe januártól, a reálbérek szinten tartásához az eddig tervezettnél alacsonyabb nettó béremelkedés is elegendő.