Olivér
4 °C
8 °C

Nem növelnék az inflációt

2003.09.05. 08:56
A Pénzügyminisztérium és a kormánypártok nem az infláció emelésével kívánják előteremteni a csökkenő kulcsokat tartalmazó szja-tábla bevezetése miatt kieső bevételeket - mondta a Napi Gazdaságnak a pénzügyi tárca.
Csütörtöki lapértesülés szerint a már létrejött adókompromisszum részben a magasabb infláció betervezésével teremtene forrásokat, s már nem számol a költségvetési intézményi kiadások megnyirbálásával.

Nem csökken az áfa

Szabó Lajos, az MSZP gazdasági munkacsoportjának vezetője a Napi Gazdaság kérdésére annyit fűzött a történtekhez, hogy tartja magát hétfői nyilatkozatához, amely szerint az adócsökkentés egyik forrása a takarékosabb állam lehet. Az már bizonyosnak látszik, hogy a felső, 25 százalékos áfakulcs nem csökken a korábban bejelentett 23 százalékra - erre utalt csütörtökön Fodor Gábor, az SZDSZ politikusa is. Ez 80-90 milliárd forintnyi bevételkieséstől mentesíti a büdzsét.

Lenyelik a kereskedők

Szakértők szerint az a valószínűbb, hogy a bejelentésre váró intézkedések nem növelik az inflációt. A felső áfakulcs megtartása ugyan elvileg növeli a jövő évi inflációt, ám már korábban is úgy számoltak, hogy a tervezett két százalékpontos csökkentést "lenyelik" a kereskedők, s nem mérséklik áraikat. Azzal viszont számolni lehet, hogy amennyiben az alacsonyabb szja-kulcsokat tartalmazó adótábla lép életbe januártól, a reálbérek szinten tartásához az eddig tervezettnél alacsonyabb nettó béremelkedés is elegendő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?