Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Gyorsuló inflációra számítanak az elemzők

2004.01.13. 08:30
A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők, úgy látszik, okultak a novemberi inflációból, akkor ugyanis alaposan alábecsülték az árak emelkedésének ütemét. Decemberre vonatkozóan jóval a novemberi konszenzus fölé jósolják az inflációt, sőt az 5,74 százalékos éves konszenzus a novemberi ténynél is gyorsabb növekedést jelez.
Az elemzők az infláció év végi felpörgésére számítanak, decemberre ugyanis 5,74 százalékot jeleznek előre év/év alapon, ami több mint egy százalékponttal magasabb az októberre várt konszenzusnál - a jegybank legutóbbi inflációs jelentésében 5,1 százalékot jelzett előre december végére. Novemberre a szakértők 5,13 százalékot vártak, és az adatok azt mutatták, hogy akkor alaposan melléfogott az elemzői kar, mert 5,6 százalék lett az áremelkedés mértéke.

Rosszul számoltak

A prognózisok szélsőértéke 5,6, illetve 5,9 százalék volt, a korábbi előrejelzésekhez képest számottevően emelték az év végi inflációra adott prognózisaikat a szakértők. Októberben ugyanis 5,1, novemberben 5,26 százalék volt, és szélsőértéknek minősült az 5,5 százalékos prognózis. Hó/hó alapon 0,216 százalékos emelkedésre számít a piac, 0,1, valamint 0,4 százalékos szélsőértékekkel.

Novemberre 0,22 százalékos konszenzust hozott össze az elemzői kar, majd kénytelen volt szembesülni a 0,6 százalékos növekedéssel. Különösebb érdekességre nem lehet számítani decemberben, a 2002-es 0,1 százalékos áremelkedés miatt alapvetően a bázishatás érvényesül, nem várható semmilyen kiugró résznövekedés - vélekedett Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő makroelemzője. Ezzel nagyjából mindenki egyetért, Majoros György, az ING Vagyonkezelő szakértője szerint annyi tűnik érdekesnek, hogy a következő hónapokban a vártnál lassabb dinamikára van esély a piaci meghatározású árak körében.

Nagy a bizonytalanság

A jelek szerint az adóemelések nem feltétlenül mennek át olyan könnyen és gyorsan a kiskereskedelmen, mint ahogy arra esetleg sokan az elmúlt hónapokban számítottak. Másrészt viszont az adminisztratív árak alakítói mintha nem nagyon hallottak volna a jegybank inflációs céljáról. Összességében szerinte a szokásosnál jóval nagyobb a bizonytalanság az infláció alakulása körül rövid távon is, s akkor még nem került szóba az év második fele vagy a jövő év, amikor már a valószínűleg változó inflációs várakozások is porondra lépnek.

Feltehetően lassult az élelmiszerek és a ruházati cikkek áremelkedése, az üzemanyagok árai gyakorlatilag nulla százalékkal változtak decemberben - véli Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. A tartós fogyasztási cikkek esetében már működtek a karácsonyi akciók, ami lefelé segíti az inflációt. Ugyancsak a mérsékelt növekedés irányába hat, hogy már érezhető a gázáremelés kompenzációjának hatása.