Ervin
14 °C
22 °C

Megugrik az infláció

2004.02.16. 08:27
Már tükröződik az év eleji adó- és árváltozások egy része az inflációs várakozásokban, az elemzők 6,32 százalékos áremelkedésre számítanak. Az igazi gyorsulás februárra várható.
Az elemzői kar 6,0 és 6,6 százalékos szélsőértékekkel 6,32 százalékos év/éves inflációra számít januárban. A decemberi hasonló adathoz képest több mint félpontos növekedés mögött alapvetően a január elsejével életbe lépő változások - áfaátsorolások, illetve -emelések - állnak, így nem is érdemes összevetni a két adatot.

Hó/hó alapon 1,757 százalékos áremelkedést várnak a szakértők, ebben az esetben a szélsőértékek 1,4, illetve 2,2 százalék. Abban nagyjából egyetértenek az elemzők, hogy az igazi feketeleves a februári adattal jön, amikor minden hatósági áremelés, illetve adóemelés hatása belép a rendszerbe. Trippon Mariann, a CIB bank elemzője szerint az év első hónapjában a ruházati cikkek árának szezonális csökkenése az infláció mérséklődésének irányába hat. Átlag feletti drágulás várható az élelmiszereknél, részben az áfaváltozások miatt.

Hat százalék felett marad

A dohánytermékek esetében a januári árindexben nem jelenik meg a jövedéki adó emelése, a kereskedők még a régi készleteiket árusították ki. A hatósági áras termékek árváltozása januárban még csak részben jelenik meg a számokban. A gyógyszerek áremelkedése viszont már megjelenik a januári inflációban, és hozzávetőleg 0,15 százalékkal emeli az indexet. Az elemző szerint az év/éves index a következő hónapokban fokozatosan kúszik felfelé, tavasz végén-nyár elején 7 százalék felett tetőzik. Az év második felében lassú csökkenés várható, de a decemberi árindex így is 6 százalék felett marad.

Hasonlóan vélekedik Samu János, a Concorde Rt. makroelemzője, aki szerint decemberben nem megy 6 százalék alá a 12 hónapra visszatekintő infláció. A kedvezményes áfakulcs 15 százalékra emelése csak részben jelent meg januárban, az elektromos energia drágulása is feltehetően februártól jelentkezik, a ruházatnál a kiárusítások miatt várhatóan negatív lesz a havi index, a tartós fogyasztási cikkek esetében a forint gyengülése miatt viszont pozitív - 0,3-0,5 százalék decemberhez képest - lesz az index - vélekedik Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. A szolgáltatásoknál azonban - mivel várhatóan egy az egyben azonnal megjelennek az áremelések - 1,5-2 százalékos havi index várható.

Vojnits Tamás, az OTP, és Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő vezető elemzői egyaránt azt emelték ki, hogy a megemelkedett adók - főleg az áfa - hatásai csak fokozatosan, nagyobb részt inkább februártól jelennek meg az árindexben. Ezek alapvetően az élelmiszereket, a háztartási energiát, a jövedéki termékeket érintik. Forián Szabó a februári év/éves inflációt 8 százalék felett várja, szerinte a februári infláció - ami a januárinak hozzávetőleg 40 százaléka szokott lenni - idén fej fej mellett alakul az első havival.