György
14 °C
24 °C

Az MNB szerint 6,9 százalékos lesz az infláció

2004.02.23. 16:00
Jelentősen megemelte inflációs várakozásait a jegybank. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint az idén 6,9 százalékos lesz az infláció. Ennek oka az adóemelés és a tavalyi bérnövekedés. Jövőre 4,3 százalékos inflációval számol a jegybank. A Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamaton.
A tavalyi negyedik negyedévében az infláció gyorsulását figyelhettük meg. A gyorsulás egyaránt tapasztalható volt a maginflációban és a monetáris politika szempontjából nem befolyásolható termékek körénél - áll a Magyar Nemzeti Bank jelentésében. Miközben a maginfláció gyorsulása megfelelt a jegybank várakozásainak, az egyéb tényezők áremelkedése novemberi prognózisuknál jobban gyorsult. Ezt elsősorban a feldolgozatlan élelmiszerek árának utolsó negyedévi megugrása okozott. Így a decemberi infláció az MNB által vártnál magasabb, 5,7 százalék lett.

Gyorsul az infláció

A jegybank az inflációs előrejelzés kialakításánál a fiskális politika esetében a költségvetési törvény mellett a kormány által tavaly év végén, illetve idén januárban bejelentett takarékossági intézkedéseket vette figyelembe. 2005-re feltételes előrejelzést készített: a kormány Középtávú Gazdasági Programját vették figyelembe az előrejelzés elkészítésekor.

Az MNB előrejelzése szerint az idei év első felében gyorsul az infláció emelkedése. Az árnövekedés üteme azonban a piaci folyamatok által előidézettnél is jobban emelkedik a 2004 januárjától bevezetett kormányzati intézkedések miatt. Az indirekt adók emelése két százalékponttal járul hozzá a fogyasztói árindex növekedéséhez.

Emelte várakozásait

Az idei év második felétől a korábbi gyors fogyasztásbővülés megtorpan, s a tervezett fiskális keresletszűkítés miatt is csökkenhet az áremelkedés. Az inflációs nyomás a bérköltségek oldaláról is csökkenhet az év második felében, amennyiben a gazdasági szereplők az indirekt adók árnövelő hatását egyszeri árszintemelkedésként értelmezik és az infláció gyorsulása nem épül be tartósan az inflációs várakozásokba.

Mindezen feltételek mellett 2004 decemberére 6,9 százalékos inflációt prognosztizál a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szerint a dezinfláció jövőre is folytatódik, 2005 decemberére fogyasztói árindex 4,3 százalék lesz.

Tavaly novemberben még 5,9 százalékos inflációt jósolt az MNB az idei, és 4,0 százalékot a 2005-ös évben.

Maradt az alapkamat

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a jegybank Monetáris Tanácsa hétfőn sem változtatott az alapkamaton, így az továbbra is 12,50 százalék maradt. A kamatdöntés és az inflációs prognózis nyilvánosságra hozatala után az euró árfolyama 261,30/60-ról 261,80-ig kúszott fel, de rövid időn belül visszatért a korábbi szintre. A Napi Online-nak nyilatkozó szakértő szerint a befektetők nem örülnek annak, hogy az MNB a szigorú monetáris politika szükségességét hangsúlyozza, vagyis kamatcsökkentésre nincs esély, s inkább további emelésre vannak kilátások.