Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Felgyorsult az infláció

2004.03.11. 10:42
A februári infláció 1,2 százalék volt, az egy évvel ezelőttihez képest pedig 7,1 százalékkal növekedtek az árak. Az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. februárhoz viszonyítva 6,1 százalék volt. Az egyhavi áremelkedés valamivel több mint egyharmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták.
Februárban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 1,2 százalék volt, 2003. februárhoz viszonyítva pedig 7,1 százalékkal növekedtek az árak - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett jelentésből. Az előző hónaphoz viszonyított árszínvonalat a háztartási energia drágulása 0,62 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,37 százalékkal, az élelmiszereké 0,25 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,13 százalékkal emelte, míg a ruházkodási cikkeknél bekövetkezett árcsökkenés 0,12 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,01 százalékkal mérsékelte.

Az alkohol és a dohány drágult

Egy hónap alatt - 2004. januárhoz viszonyítva - az élelmiszerek árai átlagosan 1,1 százalékkal emelkedtek. Az átlagot meghaladó mértékben növekedett a liszt, dara (5,0 százalék), a kenyér (4,1 százalék), a péksütemények (4,0 százalék) és a sertéshús (2,6 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan szintén 1,1 százalékkal növekedtek.

Idén februárban - hasonlóan az előző évek tendenciájához - a szezonvégi akciók miatt a ruházkodási termékek árai csökkentek. A tartós fogyasztási cikkek körében szintén árcsökkenés figyelhető meg az előző hónaphoz képest. A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások árai átlag feletti mértékben drágultak.

A szolgáltatások közül a csatornadíj 9,2 százalékkal, a társasházi közös költség 3,9 százalékkal, a szemétszállítás díja 3,8 százalékkal, a vízdíj 3,3 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti, 7,3 százalékos drágulás történt a háztartási energia főcsoport esetében. Ezen belül az elektromos energia ára 11,6 százalékkal, a vezetékes gázé pedig 11,5 százalékkal emelkedett.

Számítottak rá

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint a februári infláció megfelel a várakozásoknak. Idén április-júniusban nyolc százalék feletti értékkel tetőzhet a fogyasztói árak növekedési üteme, ezt követően lassú csökkenés várható. A piac nem számít a magas, 12,5 százalékos jegybanki kamatok csökkentésére a következő hónapokban.

Az euró 253,10/30 forinton nyitott ma a bankközi devizapiacon, s már az inflációs adat 9 órai megjelenése előtt 252,95-ig süllyedt a jegyzés, majd 252,60-ig gyengült tovább, ám a forgalom továbbra is minimális maradt - tájékoztatta a Napi Online-t az ING Bank üzletkötője.