Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Megugrott az infláció

2005.05.11. 12:33
Áprilisban a havi átlagos infláció 0,8 százalék volt, az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva pedig 3,9 százalékkal növekedtek az árak - tette közzé a KSH.
Az átlagos fogyasztói árnövekedés 0,8 százalékkal nőtt áprilisban, a tavalyi adatokhoz képest pedig 3,9 százalékkal nagyobb az infláció.

Dísznövények és szerencsjáték

Egy hónap alatt - 2005. márciushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,7 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (5,7 százalék), a péksütemény (2 százalék), valamint a csokoládé, kakaó (1,5 százalék) ára. Árcsökkenés volt a cukor (2,6 százalék), a sertészsiradék (2,4 százalék), a sajt (1,2 százalék), valamint a tej (1,1 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek.

A ruházkodási cikkeknél az átlagost meghaladó áremelkedés (3,4 százalék) volt megfigyelhető az ilyenkor szokásos szezonális változásnak megfelelően. Az egyéb cikkek, üzemanyagok szintén az átlagosnál nagyobb mértékben (1,4 százalék) drágultak, ezen belül a járműüzemanyag-árak 5,1 százalékkal emelkedtek, míg a virágok, dísznövények árai 11,7 százalékkal mérséklődtek.

A háztartási energia, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások áremelkedése az átlagosnál alacsonyabb volt. A szolgáltatásokon belül a szerencsejátékok 6,1 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkeknél árcsökkenés volt.