Benedek
-4 °C
5 °C

Nulla százalékos infláció jövőre?

2005.07.11. 12:31
Rövid távon akár 1 százalékig is leviheti az inflációt a magyar kormány által bejelentett adócsomag. A maginfláció akár nullára is csökkenhet - áll az egyik vezető londoni befektetési ház új európai feltörekvő piaci helyzetjelentésében. A Merill Lynch az adótervet 2006-2010-re szóló költségvetési ösztönző csomagnak nevezi.
A Merrill Lynch, amely havonta ad ki a befektetői körnek átfogó makroelemzést a térségről, a júliusi előrejelzés magyarországi fejezetében azt írta: bizonyosra vehető, hogy középtávon negatív hatással lesz a maginflációra az adócsökkentés.

A most bejelentett csomag azonban - amelynek áfa-összetevője "félhivatalos utalások szerint" az inflációs kosár 54 százalékát érinti - 2006-ban akár 2,7 százalékpontot is lefaraghat a teljes kosárra számított fogyasztói inflációból. Ez jövőre 1 százalékig is csökkentheti az átfogó inflációt, és nulla közelébe a maginflációt - áll a befektetési cég londoni irodájának e havi elemzésében.

A hiány 15 százalékkal lehet nagyobb a vártnál

A Merrill Lynch szerint az, hogy az év közepére csaknem teljesült az egész éves államháztartási deficitcél, a hiány túllépését vetíti előre. A cég visszatekintése szerint az évnek ebben a szakaszában 2000-2003 között átlagosan a teljes évi deficitcél 43 százaléka, tavaly 81 százaléka teljesült, és "hacsak a kormány nem kezd alapos kirakat-átrendezésbe", az idei előirányzott éves deficit mintegy 15 százalékos túlhaladása várható.

A pénzügyminisztérium azonban nemhogy a hiánycélt nem módosította - ráadásul úgy hagyta azt változatlanul, hogy nem állt elő semmilyen konszolidációs tervvel -, de (az adócsökkentési tervvel) 2006-2010-re szóló költségvetési ösztönző csomagot is bejelentett - áll az elemzésben.

A Merrill Lynch előrejelzése szerint ugyanakkor a mélybe tartó infláció kilátása az idén még fél százalékpontnyi kamatcsökkentést tesz lehetővé az MNB-nek. A cég ezt két részletben, júliusra és augusztusra várja. Az elemzés szerint a maginflációhoz mért jegybanki reálkamatszint az idei eddigi 2,50 százalékpontos kamatcsökkentés után is még 4,80 százalék.

Még mindig magas a kamatszint

A nominális kamatszint 5,00 százalékponttal haladja meg az euróövezetit, vagyis változatlanul Magyarország kínálja az egész közép-európai térségben a legnagyobb hozamelőnyt. A Merrill Lynch szerint azonban a további kamatcsökkentés már növelheti a forint sebezhetőségét, és mivel az MNB "változatlanul elsősorban árfolyamkövetést alkalmaz", az év hátralévő részében akár a kamatok visszaemelésére is rákényszerülhet.