Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Csak 3,6 százalék az infláció

2005.09.13. 09:58
Az elemzők által várt 3,8 százaléknál kisebb mértékű, 3,6 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése augusztusban. A lassuló infláció - amit elemzők a bázishatásokkal indokolnak - erősítette a forintot, és újabb jegybanki kamatcsökkentést tesz lehetővé.
A fogyasztói árak az idén augusztusban 0,4 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH kedden. Tavaly augusztusban 7,2 százalék volt a 12 havi infláció. A szezonálisan kiigazított alapdrágulás (a maginfláció) 0,3 százalék volt júliushoz, 1,7 százalék tavaly augusztushoz viszonyítva. Az elemzők 3,8 százalék körüli 12 havi inflációs szintet vártak.

Nyolc hónap, 3,7 százalék

Az idén első nyolc hónapban 3,7 százalékkal emelkedtek az árak tavaly január-augusztushoz képest. Az árak júliusban nem változtak az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Az infláció alakulásán belül az élelmiszerek árai 2 százalékkal csökkentek, ezen belül 15,8 százalékkal lettek olcsóbbak az idényáras élelmiszerek, 0,9 százalékkal a sertészsiradék, 0,4 százalék a tojásnak. Nőtt viszont - 1,1 százalékkal - a baromfihús és az étolaj, 1 százalékkal a cukor és 0,5 százalékkal a tej ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal drágultak.

Olcsóbb italok, dráguló üzemanyagok

Árcsökkenést mértek a szeszes italok, dohányáruk, a ruházkodási cikkek illetve a tartós fogyasztási cikkek körében júliushoz képest. Az egyéb cikkek üzemanyagok, továbbá a szolgáltatások esetében áremelkedés következett be. A járműüzemanyag-árak 1,4 százalékkal, az üdülési szolgáltatások árai 4,5 százalékkal nőttek.

Éves összevetésben a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A ruházkodási cikkek árai átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. A szeszes italok, dohányáruk árai szintén az átlagosnál kisebb mértékben, 2,5 százalékkal emelkedtek. A szolgáltatások átlagot meghaladó, 5,3 százalékos áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj egyaránt 12 százalékkal drágult.

Inflációcsökkenés a bázishatások miatt?

A koppenhágai Danska Bank elemzője, Christian Vincens szerint az infláció augusztusi csökkenés jórészt bázishatásoknak volt köszönhető. A szezonális élelmiszerárak jelentős csökkenést mutattak augusztusban, ami az elmúlt hónapok aggodalomra okot adó mozgása után már megfelel a várt tendenciáknak. A szakértő a Monetáris Tanács szeptember 19-i ülésén az irányadó ráta 25 bp-os csökkentését várja.

A forint enyhe erősödéssel, míg az állampapír-piac szintén enyhe hozamcsökkenéssel reagált a vártnál kedvezőbb inflációs rátára. A forint/euró jegyzések az adatok közzétételét közvetlenül megelőző 244,60-244,90-es szintről közel fél óra elteltével 244,36-244,76-ra változtak. Az állampapírok másodpiacán a referencia-lejáratoknál 1-2 bp-os hozamcsökkenések következtek be, jellemzően a hosszabb papírok esetében.

A vártnál kissé kedvezőbb inflációs adat erősítheti annak valószínűségét, hogy a monetáris tanács szeptember 19-én ismét agresszívebb (50 bp-os) kamatcsökkentést hajt végre. Ennek valószínűségét ugyanakkor csökkenti, hogy a maginfláció minimális mértékben (1,6-ról 1,7 százalékra) emelkedett.