Géza
-12 °C
-4 °C

Továbbra is erős az inflációs bizonytalanság

2006.03.13. 07:38
Az elemzők az infláció további lassulását várják februárban. Egyre tisztábban látszik, hogy az áfacsökkentés a vártnál lassabban és kisebb mértékben épült be az áremelkedésbe.
A szakértői konszenzus szerint februárban 2,32 százalékos volt az egy évre visszatekintő áremelkedés mértéke. Ez némiképp elmarad a januári várakozásoktól. A konszenzus szerint februárban egy hónap alatt nem változtak az árak. A februári adatot kedden publikálja a statisztikai hivatal.

Az áfa a fő kérdés

Az elemzők szerint továbbra is csak nagy bizonytalansággal lehet prognosztizálni az inflációt, az áfacsökkentés megjelenésének mértéke a legfontosabb befolyásoló tényező. A januári inflációban a vártnál jóval kisebb mértékben jött át az adócsökkentés, s jegybank is arra számít, hogy a korábban vártnál jobban elhúzódik az áfamérséklés hatásainak megjelenése.

Februárban is az áfacsökkentés megjelenése a nagy kérdés, a többi tényező ehhez képest elhanyagolható - véli Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő szakértője. A kérdőjelek továbbra is a forgalmi adó körül sokasodnak, de bizonytalanságot okoz a hatósági árak emelésének elmaradása, illetve tolódása, s az energiaárak változása is kérdéses. Februárban az áfacsökkentés árakat mérséklő hatása mellett megjelenik a háztartási energiaárak elmaradt emelések, valamint egyes szolgáltatások mérsékeltebb drágulásának hatása is, így folytatódott a dezinfláció, amelyet az üzemanyagárak kismértékű drágulása sem fékezett - tartja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Várhatóan tovább emelkednek azonban a jövedéki adó változása nyomán a dohány- és alkoholtermékek árai.

A januári tapasztalatok alapján az elemzők csaknem egyöntetűen feljebb hozták az infláció éves lefutási görbéjét, miközben továbbra is június-júliusban várható a mélypont. Ez jól látszik a decemberi és az átlagos inflációra vonatkozó konszenzuson is: míg januárban az idei átlagos inflációt 1,6, a decemberit pedig 1,7 százalékra várták az elemzők, ezek most rendre 1,83 és 2,06 százalékot mutatnak. A kereskedők az áfacsökkentés nagyobb részét nyelik le, mint az korábban várható volt - mondta lapunknak Lányi Bence, a Raiffeisen Értékpapír szakértője. Számításaink szerint 1,4 százalékos év/év infláció jelenti a görbe alját - kommentált Gárgyán Eszter, az OTP Bank elemzője. Samu János, a Concorde prognosztája emelt éves előrejelzésén, mert az áfa "nagyon nem ment át" januárban az árakba - nagyjából csak a harmada jelent meg -, s további érvényesülése is kérdéses. További problémát jelenthet az, ha a 15 százalékos áfakulcsot a nyáron emelnék.