Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Eddig bukik a kormány inflációs célja

2006.03.14. 10:31
A KSH keddi jelentése szerint februárban 2,5 százalék volt az éves infláció. Januárban 2,7 százalékkal nőttek az árak egy évvel korábbihoz képest. Mivel mindkét hónapban az elemzők által vártnál jobban drágultak az árak, a szakértő szerint már most elbukott az idei 2 százalékos inflációs cél.
Idén februárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,2 százalék volt, míg tavaly februárhoz képest 2,5 százalékkal növekedtek az árak a KSH keddi jelentése szerint. A legtöbb elemzői felmérés 2,3-2,35 százalékos körüli 12 hónapos infláció számolt, az árnövekedés tehát a januárihoz hasonlóan ismét meghaladta a várakozásokat.

A havi drágulást is a várt fölött

A Napi Gazdaság éves konszenzusa 2,32 százalék volt, havi szinten nem számítottak változásra az elemzők. 2006 első két hónapjában átlag 2,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszerek árai egy hónap januárhoz képest 1,1 százalékkal emelkedtek, ezen belül 8,3 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek ára, 1 százalékkal drágult a munkahelyi étkezés.

Olcsóbb lett a péksütemény és a baromfihús (1,3-1,3 százalék). Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai januárhoz képest csak 0,2 százalékkal növekedtek.

A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások körében szintén áremelkedés következett be. Ez utóbbin belül a csatornadíj 2,2 százalékkal, a vízdíj 1,7 százalékkal, a szemétszállítás díja 1,2 százalékkal nőtt havi összevetésben. Az egyéb cikkek áremelkedése az átlaggal közel azonos volt, a járműüzemanyag-árak 1,1 százalékkal emelkedtek.

Van, ahol átjött az áfacsökkentés

A ruhákért átlagosan 2,2 százalékkal, a háztartási energiáért 1,4 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkekért 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint az előző hónapban. Az elektromos energia díjtételei 4 százalékkal mérséklődtek az áfacsökkentés következtében.

Tavaly februárhoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,4 százalékkal emelkedtek, jelentős szóródással: az idényáras élelmiszerek 40 százalékkal drágultak, az iskolai étkezés viszont csak 4,5 százalékkal. A cukor, a péksütemény, a sertészsír olcsóbb lett.

A tartós fogyasztási cikkekért átlag 4,7 százalékkal, a ruházkodási cikkekért 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel korábban. A háztartási energia árai az átlagnál kisebb mértékben (1,9 százalékkal) emelkedtek. Ezen belül viszont a palackos gáz 4,3 százalékkal, az elektromos energia 2,7 százalékkal került többe, mint 2005. februárban. Az egyéb cikkek áremelkedése átlagot meghaladó, 3,2 százalékos volt, a járműüzemanyagok 10,4 százalékkal drágultak. A szolgáltatások árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (3,7 százalék), ezen belül a helyi tömegközlekedésért 12,5, a szemétszállításért 6,1 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban.

Túl amibiciózus cél volt?

A kedvezőtlen változást a zöldség-gyümölcs és a burgonya árának 20 százalékos emelkedése jelentette - nyilatkozta a Napi Online-nak Barcza György, az ING Bank elemzője. Ez az áremelkedés már feldolgozott élelmiszerek áraiba is kezd begyűrűzni, érezteti hatását. A bér oldalon jelenleg nincs kedvezőtlen hatás, s ugyanezt lehet elmondani a szolgáltatásokról is.

Csalódást keltett azonban az áfa év elejei csökkentésnek a hatása, erről azt gondolták, hogy számottevőbb lesz. Ez egyben Barcza szerint azt is jelenti, hogy módosítani kell a kilátásokat, s az idei 2 százalék alatti infláció már aligha érhető el. Ez azt jelenti, hogy megbukott a kormány inflációs célja, amit a tavalyi áfacsökkentéskor határoztak meg. Veres János pénzügyminiszter ugyanis akkor úgy fogalmazott, hogy kormány 2 százalék alatti éves átlagos inflációval számol 2006-ra.