Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kamatemelés jöhet hétfőn

2006.11.14. 12:33
A várakozásoknál kissé rosszabb lett az októberi inflációs és a harmadik negyedéves GDP-adat az MTI által kedden megkérdezett elemzők szerint, akik szerint a monetáris tanács hétfőn 25 bázispontos kamatemelésről dönt.

A Központi Statisztikai Hivatal keddi közlése szerint a fogyasztói árak októberben 0,5 százalékkal nőttek szeptemberhez képest, és 6,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 3,6 százalékkal, naptári hatással korrigálva 3,7 százalékkal haladta meg a 2005 harmadik negyedévit.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint az októberi inflációs adat megerősíti azt a várakozást, hogy tovább gyorsul a fogyasztói árak növekedése. Hozzátette: a maginfláció is gyorsulást mutat, ami miatt kamatemelési várakozás alakult ki a piacon. Az elemző szerint a monetáris tnács hétfői, kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal emeli a jelenleg 8 százalékos alapkamatot.

Barcza György, az ING Bank elemzője szintén 25 bázispontos kamatemelést vár. Véleménye szerint az infláció jövő februárban éri el csúcsát 8,5-9 százalékos szinten, amelyet lassú, majd gyorsuló csökkenés követ. Így az elemző a jövő év végére 5,5 százalékos és 7,3 éves átlagos fogyasztói ár-emelkedésre számít. Barcza György hozzátette, hogy jelenleg jelentős az érdeklődés a fejlődő piacok iránt, a nemzetközi környezet nagyon pozitív.

Az elemzők az idei év végére 6,6 százalékos átlagos, év végére 4 százalék körüli inflációt várnak. A GDP-adattal kapcsolatban mindkét elemző úgy vélte, hogy a várakozásoknál csekély mértékben gyengébb növekedést elsősorban a belső keresleti elemek okozzák, mivel a nettó export gyorsult a vizsgált időszakban.