Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Mire jó az infláció?

2006.11.20. 12:15
Ma kijön az új inflációs jelentés, amiből akár az is kiderülhet, mennyire és hogyan tartható a jövő évre tervezett háromszázalékos cél. A Portfolio.hu fórumában háromtól a jelentést készítő szakértői csoport tagjai magyarázzák meg a számokat.

Ma délután két órakor válik nyilvánossá az MNB szakértői csoportja által készített legfrissebb inflációs jelentés. A jelentés tartalmazza a szakértői csoport legutolsó prognózisait az infláció, illetve más makrogazdasági változók tekintetében. A jelentéssel, a prognózisokkal kapcsolatosan a Portfolio.hu-n - amelynek MNB-mellékletéhez itt férhetnek hozzá - az olvasók is feltehetik kérdéseiket a szakértői csoport számára. A válaszok délután három órától várhatóak.

Ma délután 2 órakor válik nyilvánossá az MNB szakértői csoportja által készített legfrissebb Inflációs jelentés. Az ebben foglaltak érdemben befolyásolják a monetáris tanács kamatdöntését is. A jelentésből hasznos információkat kaphatunk arra vonatkozóan, hogy a monetáris szervezet hogyan látja a makrogazdasági folyamatokat.

Az augusztusi előrejelzés 2008-ra még 4,2 százalékos inflációs becslést adott. 2008 azért fontos, mert a monetáris tanács kamatpolitikájával már erre az időszakra fókuszál, a kamatdöntések a hatásmechanizmusok időigénye miatt ekkorra gyakorolnak érdemi befolyást a gazdaságra.

A mostani előrejelzésben a becslés valamivel kisebb lehet az erősebb forintárfolyam, a csökkenő olajárak miatt, ugyanakkor ezek egy részét már a korábbi prognózis is figyelembe vette. Ezekkel együtt is kérdéses, hogy a 3 százalékos cél teljesülhet-e a monetáris kondíciók további szigorítása nélkül.