Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Infláció: a jegybank megmagyarázza

2007.02.26. 14:41
Hétfőn tette közzé aktuális inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szakértői a Portfolio.hu internetes fórumán válaszolnak a jelentéssel és az inflációval kapcsolatos kérdésekre. Még kérdezhet, a válaszokból délután négytől okosodhat.

Délután két órakor nyilvánossá vált az MNB szakértői csoportja által készített legfrissebb inflációs jelentés, amely szerint a fogyasztói árak növekedése a tervezettnél kisebb lesz. A jelentés egy szabályalapú logika alapján tartalmazza a szakértői csoport legutolsó prognózisait az infláció, illetve más makrogazdasági változók tekintetében.

A jelentéssel, a prognózisokkal kapcsolatosan a portfolio.hu-n is feltehetik kérdéseiket a szakértői csoport számára. A válaszok délután négy órától várhatóak. A laptársunk MNB-mellékletében működő fórumban bármit megtudhat az inflációról és a jegybanki várakozásokról.

A jelentésből hasznos információkat kaphatunk arról, hogy a monetáris szervezet hogyan látja a makrogazdasági folyamatokat. A friss előrejelzés legfontosabb üzenete a Portfolio.hu szakértői szerint, hogy a monetáris politika számára releváns időtávon – a jegybanki stáb alapfeltevéseinek teljesülése esetén – az infláció a korábban vártnál alacsonyabb lehet.

Az infláció a KSH legutóbbi adatai szerint januárban már 7,8 százalékra növekedett a decemberi 6,5 százalékról. Az árnövekedés gyorsulásában jelentős szerepe volt a hatósági árintézkedéseknek, melyek az MNB szerint inkább egyszeri sokkot jelentenek, és kevésbé várható a magas infláció tartós beragadása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!