Erzsébet
1 °C
4 °C

Elindult lefelé az infláció

2007.05.11. 12:51
8,8 százalékos volt áprilisban az éves infláció mértéke, az adat lényegében egyezik, illetve minimálisan mégkedvezőbb is az előzetes, 8,9 százalékos elemzői konszenzussal. A várakozások szerint így - a márciusi 9 százalék után - túljutottunk az inflációs csúcson, és a korábbi jegybanki aggodalmak ellenére a maginflációs mutató is visszaesett. Pusztán ez alapján tovább nőtt a májusi, negyedszázalékos kamatcsökkentés esélye, de a forint a feltörekvő piacokkal együtt beindult gyengülése még elodázhatja a vágást.

12 hónap alatt, 2006. áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,2 százalékkal emelkedtek @ndash; tette közzé a KSH. Ezen belül jelentősen drágultak a péksütemények 30,3, a liszt 29,4, a kenyér 22,5, a cukor 22,2, a baromfihús 19,5, valamint a tojás 14,5 százalékkal. A háztartási energia átlag feletti 31,9 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz 53,3, a távfűtés 38,7, az elektromos energia ára 21,2 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk (7,2%) és a szolgáltatások (7,3%) árnövekedése az átlagosnál alacsonyabb volt, ez utóbbin belül a csatornadíj 16,7, a szemétszállítás díja 15,0, a vízdíj 12,4 százalékkal nőtt. Szintén átlag alatti áremelkedés volt tapasztalható az egyéb cikkek (4,0%), valamint a ruházkodási cikkek (1,3%) esetében. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2006. áprilisban.

Egy hónap alatt is drágultak az élelmiszerek

Egy hónap alatt - 2007. márciushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai egy százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek (7,3%), a kenyér (1,9%), a gyümölcs-, zöldséglé (1,6%), valamint a péksütemények (1,4%) ára. Árcsökkenés volt megfigyelhető a sertéshús (2,1%), a cukor (1,7%) és a szalámi, szárazkolbász, sonka (1,4%) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal drágultak. A legnagyobb mértékben (2,1%) a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. A szolgáltatások körében az átlaggal közel megegyező (0,4%) mértékű árnövekedés volt megfigyelhető. A szeszes italok, dohányáruk (0,2%), valamint az egyéb cikkek (0,3%) az átlagosnál kisebb mértékben drágultak, ez utóbbin belül a járműüzemanyag-árak 3,0 százalékkal emelkedtek, a gyógyszer, gyógyáruk árai 2,0 százalékkal csökkentek. A tartós fogyasztási cikkek árai összességükben nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva.

Pozítiv a kép

Az adatok összességében megfelelnek az elemzői várakozásoknak, sőt, a portfolio.hu-n felmérésében született 8,9-es mediántól még kissé el is maradnak. Bebesy Dániel, a CIB elemzője ugyanakkor az Indexnek azt is kiemelte, a friss adat egyben azt is jelzi, hogy márciusi 9 százalékkal tényleg minden bizonnyal túljutottunk az infláció tetőpontján.

További jó hír – értékelt az elemző –, hogy a maginfláció februári és márciusi emelkedése után csökkenést mutat. Márpedig ez volt az egyik, a jegybank értékelésében kiemelt, az inflációs pályát veszélyeztető pont, így az MNB aggodalmai alább hagyhatnak. Ugyanezt erősíti, hogy a szolgáltatások árának emelkedése is átlag alatti volt.

Jöhetne a kamatvágás, de

Fentiek alapján további megerősítést nyerhet az a várakozás, hogy az MNB májusban hozzákezd, elsőként egy negyedszázalékos vágással a kamatcsökkentéshez – mondta Bebesy Dániel. Ugyanakkor vannak ez ellen szóló fejlemények is: elsősorban a forint az utóbbi napokban elindult gyengülése, mely a feltörekvő piaci országok devizáinak mozgását követi. Miután az USA jegybankjának szerepét betöltő FED legutóbbi megnyilatkozása kétségessé tette az ottani kamatcsökkenést, a dollár erősödésnek indult, és ez negatívan hatott a feltörekvő piacokra. Ugyanakkor a forint még mindig 250-en belül tartja az eurót, a kérdés az lehet, hogy amennyiben fölé kerül, akkor az MNB mennyire helyezkedik kivárásra azt illetően, vajon átmeneti, vagy trendszerű gyengülés a mostani. A kamatcsökkentés előtt, a jövő héten kerülnek nyilvánosságra a bérnövekedésről szóló statisztikák is, melyek ugyancsak befolyásolhatják a monetáris tanácsot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?