Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Már drágulnak az élelmiszerek

2007.09.11. 10:35
Kismértékben, de felülírta az elemzői várakozásokat az élelmiszerárak augusztusban már érzékelhetően megindult növekedése. Az év/éves inflációs adat a várt 8,2 helyett 8,3 százalék. Bebesy Dániel, a CIB elemzője szerint az MNB így is folytathatja a kamatcsökkentést, az infláció egyéb összetevői a vártnak megfelelően alakulnak, az élelmiszerárak emelkedésének hatása egyszeri.

2007. augusztusban a fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva összességükben nem változtak, 2006. augusztushoz viszonyítva pedig 8,3 százalékkal növekedtek – közölte a KSH.

Az aszályos idő miatt

Az adat bár magasabb, mint amit az elemzői konszenzus előzetesen várt (8,2%), de nem rossz – értékelt az Indexnek Bebesy Dániel. A CIB elemzője szerint jól látszik, hogy az élelmiszerárak aszályos idő miatt megjósolható növekedése vitte magasabbra az inflációt. Augusztusban jellemzően csökkeni szokott az élelmiszerek ára, az idén ez nem így volt. A KSH adatai szerint egy hónap alatt - 2007. júliushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,1%-kal emelkedtek, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 9,9 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 1,5 százalékos átlagos árnövekedése következtében. Növekedett a liszt (7,1%), a tojás (6,9%), az étolaj (6,0%), a sertéshús (4,6%), a tej (4,3%), a baromfihús (3,2%), valamint a kenyér (1,7%) ára.

Utóbbiak esetében látható: a búza, illetve a takarmányigényű termékek körében volt magas az emelkedés.

Az MNB már korábban jelezte, tudomásul vette, hogy az élelmiszerárak görbéjén számítani kell megugrásra. A jegybank ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezt alapvetően egyszeri hatásként kezeli, amelynek hosszabb távon a monetáris politikára csak akkor kell legyen hatása, ha a mostani magasabb áremelkedési ütem később beépülve emeli az inflációs várakozásokat – hangsúlyozta Bebesy Dániel. A szakértő szerint a többi részterületen kedvezőnek tekinthetőek az adatok.

Lehet ebből kamatvágás

A maginfláció év/év alapon 5,4 százalék, a szolgáltatások ára ugyan emelkedett, de ez döntően az idény jellegű üdülési szolgáltatásoknak köszönhető, a tartós fogyasztási cikkekért pedig augusztusban annak ellenére nem kellett többet fizetni, hogy a forint érzékelhetően meggyengült.

Összességében tehát az MNB által is várt dezinflációs pályán haladunk, aminek alapján szeptemberben folytatódhat a kamatcsökkentés, feltéve, hogy a külső környezet stabil marad, a forint nem gyengül – vélekedett az elemző, aki szerint a legutóbb még éppen csak a tartás mellett állást foglaló monetáris tanácsban az azóta publikált drasztikus visszaesést mutató növekedési adat és a várakozásoknak megfelelő inflációs pálya már átbillentheti a mérleg nyelvét.

A legnagyobb mértékben a szolgáltatások árai emelkedtek (0,4%), ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 4,4 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk (0,3%), valamint a tartós fogyasztási cikkek (0,1%) esetében kismértékű áremelkedés volt megfigyelhető. A háztartási energia ára nem változott az előző hónaphoz viszonyítva. Az egyéb cikkek körében árcsökkenés (0,3%) következett be, ezen belül a járműüzemanyag-árak 1,4 százalékkal mérséklődtek. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkek körében szintén árcsökkenés (3,4%) volt megfigyelhető.

Egy év elmúlt

Egy év alatt, 2006. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,9 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a liszt 33,2, a tojás 18,3, a baromfihús 18,2, a péksütemények 17,5, valamint a kenyér 17,3 százalékkal. A háztartási energia átlag feletti 31,0 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz 52,3, a távfűtés 40,6, az elektromos energia ára 21,2 százalékkal nőtt. A szolgáltatások átlagot meghaladó 8,5 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 16,3, a szemétszállítási díj 15,3, a vízdíj 12,7 százalékkal drágult. Átlag alatti áremelkedés volt tapasztalható a szeszes italok, dohányáruk (7,0%), valamint az egyéb cikkek (1,9%) esetében. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,8%-kal, a ruházkodási cikkekért 0,6%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2006. augusztusban.

Idén az első nyolc hónapban átlagosan 8,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.  • Vennék
  • Hírek