Aliz
6 °C
14 °C

Lehet még árstabilitás Magyarországon

2008.09.09. 07:38
Augusztusban még csak enyhén javulhatott a fogyasztói árindex, azonban szeptembertõl a tavalyi magas bázis, az olajár-csökkenés és az erõs forint segítheti a mérséklõdés ütemét. Egy áfaemelés azonban több évvel eltolná az árstabilitás elérését.

Amikor már úgy tûnt, hogy a hazai infláció lassan, az alappálya mentén haladva eléri a három százalék körüli, magyar viszonylatban árstabilitásnak tekinthetõ szintet, külsõ sokkok mindig távolabbra tolták a célt. Az élelmiszerárak emelkedését és az energiahordozók drágulását kiheverve azonban most ismét úgy tûnik, hogy ha csak 2010-ben is, de elérhetõvé válhat egy stabil árszínvonal jellemezte gazdasági környezet. Csütörtökön derül ki, mekkora inflációt mért a KSH augusztusban, a Napi-konszenzus azonban még nem vár jelentõs csökkenést. Egy hónap alatt, ha elhanyagolható mértékben is, de csökkenhetett az árindex, s ez az elõzõ év azonos idõszakához képest 6,6 százalék körüli drágulást jelenthet, szemben az elõzõ havi 6,7-tel.

A tavalyi élelmiszerár-robbanás már augusztusban elkezdõdött, s ez magas bázist teremtett az idei áraknak, miközben a gabonaárak is túllendültek a csúcson. Az olajár továbbra is a júliusban megkezdett csökkenõ trendben maradt, így a fogyasztói kosárban jelentõs súllyal szereplõ benzin önmagában sokat segít a nyár végi árszinteken. Augusztusra szezonális okok miatt azonban sosem volt jellemzõ a jelentõs drágulás, ezért sem várnak komoly mérséklõdést az elemzõk az éves árindextõl.

Az év további részében az élelmiszerárak inflációjának korrekciója felgyorsulhat, és ha a benzin és a gázolaj ára beragadna, a mostani szinten már sokat segíthet az árindexnek. Mindeközben az októberi gázáremelés a tervezett 10 százalék körüli szint helyett 6,55 százalék lett. A energiahordozót Magyarország az olajárhoz kötött értékén vásárolja, azonban a pontos árat nem a jelenlegi árszintbõl, hanem az elmúlt kilenc hónap értékének átlagából számítják ki, azaz hiába lett olcsóbb az olaj, a hazai kiadásokat még az elmúlt hónapok drágulása határozza meg. Annak, hogy ezt nem terhelték a fogyasztókra, valószínûleg az az oka, hogy a kormány az olajár mostani alakulásának ismeretében el akarja kerülni az átmeneti drágítást és inkább elsimítja a terheket a késõbbi idõsza-kokra - véli Kondrát Zsolt, az MKB vezetõ elemzõje.

Segítheti az idei évet az is, hogy a külsõ piacok dekonjunktúrája nem kedvez a béremeléseknek, s ez biztosíthatja, hogy nem alakul ki inflációs nyomás a piacokon - mondta a szakértõ. Ugyanakkor a jövõre nézve fontos kérdés, hogyan alakulnak a béreket terhelõ adók, s ezek hogyan hatnak a jövõ évi bértárgyalásokra - tette hozzá Bartha Attila, a Kopint-Tárki kutatási igazgatója. Az adóterhek jelentõs mértékû csökkenése mellett a bruttó bérek változatlansága ugyanis már önmagában a nettó bérek emelkedését jelzi, azonban ha a vállalatok a korábban megszokott ütemben növelnek, az további áremelésekhez vezetne a vállalati szektorban.

Nem ez az egyetlen felfelé mutató kockázati tényezõ, hiszen még mindig nem lehet teljesen kizárni egy esetleges áfaemelést. Amennyiben a jelenlegi 20 százalékos szintet három százalékponttal növelnék, az két százalékponttal emelheti az árindex alappályáját, s még a háztartások, vállalatok inflációs várakozásain is sokat rontana. Ez hosszú távon még tovább tolhatja az árstabilitás elérését - mondta Kondrát.

Az idei kamatcsökkentések így még bizonytalanok. Elõfordulhat, hogy jövõre tolódik az elsõ vágás, azonban ha nem történik semmi kedvezõtlen fordulat, akkor már novemberben megindulhat a folyamat. Ehhez azonban fontos, hogy az euróval szembeni árfolyam ne legyen jóval gyengébb 240 forintnál. A drágulás üteme mindenesetre a konszenzus szerint év végére 5,6 százalékra, jövõ decemberre pedig 3,5 százalékra mérséklõdhet, azaz tényleg reális esélye van az inflációs cél 2010-es elérésének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?