Ágnes
-1 °C
2 °C

Az inflációra nem lehet panasz

2005.12.12. 08:39
Jövőre évi két százalék alatti inflációt várnak a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők. A jegybank által felvázolt pálya ismételten optimistább volt a piac eddigi véleményénél, a piac ennek hatására még derűlátóbbá válhat.
Októberhez hasonlóan novemberben is lassú volt az infláció, derül ki a Napi Gazdaság konszenzusából. Az elemzői kar novemberre egy év alatt 3,2, egy hónap alatt pedig 0,09 százalékos áremelkedést vár, ez gyakorlatilag megegyezik a KSH által közzétett októberi adatokkal.

Lejjebb jöttek a decemberre és az éves átlagra vonatkozó prognózisok is: míg november elején 3,59, illetve 3,68 százalék volt, ez most 3,21, illetve 3,58 százalék. Az októberben rekordmélységű, 1,4 százalékra süllyedt maginflációra most 1,5 százalékos várakozások mutatkoznak. Abban egyetértenek az elemzők, hogy novemberben nem történtek nagy dolgok inflációügyben.

Már hat a 2006-os áfacsökkentés, a kiskereskedelem előrehozott diszkontakciói miatt, mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A novemberi inflációt levitte a benzinár, amely továbbra is kiemelt kockázati forrás. Kérdéses, hogy mennyiben csökkenti az áremelkedés ütemét egyes cigarettafajták árának mérséklődése.

A szolgáltatások közül viszont maradhat némi áthúzódó hatás a MÁV és a Volánok októberi áremeléséből. A másik nagy kockázati forrás a lakossági energiaár-emelés alakulása (minden országban körülöttünk két számjegyű emelések történtek). Nem tudni, mi lesz az esetleges áremelés ütemezése, amely a 2006-os előrejelzést nehezíti.

Hosszabb távon a jövő évi alacsony inflációnak lehet pozitív hatása, főleg a lakosság inflációs várakozásainak mérséklődése révén, véli Samu János, a Concorde elemzője, aki jövőre átlagosan 1,5, decemberre pedig 1,3 százalékos áremelkedést vár. Ez, illetve a nemzetközi alacsony inflációs környezet hozzájárulhat ahhoz, hogy a jegybank 2006 után 2007-ben is teljesíteni tudja az inflációs célját.

Jövőre április-májusra várható, hogy 2 százalék alá esik az infláció, s utána már nem haladja ezt meg, mondta Nyeste Orsolya, az Erste Bank szakértője. Érdekes lehet, hogy a piac miként reagál az MNB legfrissebb inflációs jelentésében megfogalmazott meglehetősen optimista prognózisra. A jegybank által felvázolt pálya ugyanis ismételten érdemben optimistább volt a piac eddigi véleményénél, a piac ennek hatására még derűlátóbbá válhat - főleg 2006-ra vonatkozóan, ami már látszik egyik-másik előrejelzésből.