Ilona
17 °C
32 °C

Meglódult az infláció

2003.09.08. 08:31
A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint augusztusban 5,15 százalékra gyorsult az infláció, a júliusi folyó mérleg hiánya pedig 360 millió euró volt. Az áruforgalom havi hiánya elérheti a 400 millió eurót; sok múlik a turisztika többletén.
A Napi Gazdaság által megkérdezett makroelemzők prognózisa szerint tovább gyorsult az infláció, az elemzői előrejelzések átlaga szerint augusztusban 5,15 százalék volt a 12 havi inflációs ráta. Egy hónappal korábban ez az érték 4,7 százalék, júniusban pedig csupán 4,3 százalék volt.

A piac már számított rá

A piac már régóta számított az infláció megugrására, ma már inkább csak az a kérdés, mi történik decemberben, illetve a jövő év elején. Az augusztusi előrejelzések 5,0 és 5,2 százalék között szóródtak. Az idei nyolcadik hónapban a szezonális élelmiszerek ára nőtt, ezt nem tudta ellensúlyozni a ruházati termékek még tartó kiárusítása - véli Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír közgazdásza.

Az elemzők számításai szerint az üzemanyagok nem befolyásolják a havi indexet, mivel a drágulás a megfigyelési időszak után kezdődött meg. Augusztusban a hatósági áras termékek közül a postai cikkek és az áram ára emelkedett, ám az előbbi súlya a kosárban alacsony, az utóbbi pedig - a gázárhoz hasonlóan - a következő hónapokban fejti ki igazán árszintnövelő hatását - mondta Nyeste Orsolya, a Postabank Értékpapír Rt. közgazdásza. Egyelőre csak kissé érezhető a forint gyengülésének hatása.

Vojnits Tamás, az OTP közgazdásza augusztusban egy százalékpontnál kisebbre teszi ezt. A szakértők decemberre 5 százalék körüli indexeket várnak, így ma már szinte senki sem bízik a jegybank legfeljebb 4,5 százalékos rátát megengedő célkitűzésének teljesülésében. A januári áfaváltoztatások tovább növelhetik az inflációt a jövő év elején.

A turisztikában bíznak

A piac szerint a második nyári hónapban 360 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. A szakértői előrejelzések 300 és 400 millió euró között szóródtak; 2002 júliusa 254 millió eurós folyó deficitet hozott. Amennyiben az átlagos prognózis igaznak bizonyul, úgy január-július 2,673 milliárd eurós hiánnyal zárult. Az elemzők szerint júliusban a hiány nagy része az áruforgalmi soron halmozódott fel, a prognózisok 380-460 millió euróra teszik ennek havi értékét.

Az előrejelzéseken sokat módosíthat a ma nyilvánosságra kerülő külkereskedelmi statisztika. Némi örömet okozhat az idegenforgalom - véli Zsoldos István, a CA-IB Értékpapír elemzője. Véleménye szerint a tavaly júliusinál nagyobb lehet a turisztika aktívuma. Ennek köszönhetően a szolgáltatások havi egyenlege 100 millió euróra tehető szufficit lehet.