Jolán
2 °C
4 °C

Meglódult az infláció

2003.09.08. 08:31
A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint augusztusban 5,15 százalékra gyorsult az infláció, a júliusi folyó mérleg hiánya pedig 360 millió euró volt. Az áruforgalom havi hiánya elérheti a 400 millió eurót; sok múlik a turisztika többletén.
A Napi Gazdaság által megkérdezett makroelemzők prognózisa szerint tovább gyorsult az infláció, az elemzői előrejelzések átlaga szerint augusztusban 5,15 százalék volt a 12 havi inflációs ráta. Egy hónappal korábban ez az érték 4,7 százalék, júniusban pedig csupán 4,3 százalék volt.

A piac már számított rá

A piac már régóta számított az infláció megugrására, ma már inkább csak az a kérdés, mi történik decemberben, illetve a jövő év elején. Az augusztusi előrejelzések 5,0 és 5,2 százalék között szóródtak. Az idei nyolcadik hónapban a szezonális élelmiszerek ára nőtt, ezt nem tudta ellensúlyozni a ruházati termékek még tartó kiárusítása - véli Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír közgazdásza.

Az elemzők számításai szerint az üzemanyagok nem befolyásolják a havi indexet, mivel a drágulás a megfigyelési időszak után kezdődött meg. Augusztusban a hatósági áras termékek közül a postai cikkek és az áram ára emelkedett, ám az előbbi súlya a kosárban alacsony, az utóbbi pedig - a gázárhoz hasonlóan - a következő hónapokban fejti ki igazán árszintnövelő hatását - mondta Nyeste Orsolya, a Postabank Értékpapír Rt. közgazdásza. Egyelőre csak kissé érezhető a forint gyengülésének hatása.

Vojnits Tamás, az OTP közgazdásza augusztusban egy százalékpontnál kisebbre teszi ezt. A szakértők decemberre 5 százalék körüli indexeket várnak, így ma már szinte senki sem bízik a jegybank legfeljebb 4,5 százalékos rátát megengedő célkitűzésének teljesülésében. A januári áfaváltoztatások tovább növelhetik az inflációt a jövő év elején.

A turisztikában bíznak

A piac szerint a második nyári hónapban 360 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. A szakértői előrejelzések 300 és 400 millió euró között szóródtak; 2002 júliusa 254 millió eurós folyó deficitet hozott. Amennyiben az átlagos prognózis igaznak bizonyul, úgy január-július 2,673 milliárd eurós hiánnyal zárult. Az elemzők szerint júliusban a hiány nagy része az áruforgalmi soron halmozódott fel, a prognózisok 380-460 millió euróra teszik ennek havi értékét.

Az előrejelzéseken sokat módosíthat a ma nyilvánosságra kerülő külkereskedelmi statisztika. Némi örömet okozhat az idegenforgalom - véli Zsoldos István, a CA-IB Értékpapír elemzője. Véleménye szerint a tavaly júliusinál nagyobb lehet a turisztika aktívuma. Ennek köszönhetően a szolgáltatások havi egyenlege 100 millió euróra tehető szufficit lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?