Béla
13 °C
27 °C

Az első nyolc havi infláció 10,1 százalék

2001.09.11. 12:15
A fogyasztói árak augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek júliushoz képest, és 8,7 százalékkal haladták meg a 2000 augusztusi szintet, az első nyolc hónapban az árak átlagosan 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
A KSH által számított maginfláció havi üteme 0,6 százalék, az egy évre visszatekintő 9,6 százalék volt augusztusban. Az elemzők augusztusra 9 százalék alatti inflációt várnak. A KSH jelentése szerint decembertől augusztusig 5,9 százalékkal növekedtek az árak. Tavaly augusztusban a havi infláció 0,5 százalék, a 12 havi 9,6 százalék volt.

Leginkább az élelmiszerek ára csökkent

A KSH közlése szerint az élelmiszereknél bekövetkezett árcsökkenés 0,24 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,17 százalékkal, a tartós fogyasztási és az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,02-0,02 százalékkal mérsékelte az árakat az előző hónaphoz viszonyítva. A háztartási energia drágulása 0,13 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,08 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,05 százalékkal emelte az előző hónaphoz mért indexet.

A kormány drágított, a piac pont ellenkezőleg

Az idei év augusztusában a központi intézkedések - a vezetékes gáz ár-növekedésének hatására - 0,1 százalékkal növelték a fogyasztói árindexet, míg a piaci jellegű árváltozások összességében csökkentették a KSH jelentése szerint.

Szinte minden étel olcsóbb, kivéve a disznót és a zsírt

Júliushoz képest az élelmiszerek ára átlagosan 1,0 százalékkal mérséklődött. Az átlagot meghaladó mértékben, 13,5 százalékkal csökkent az idényáras élelmiszerek ára és 1,5 százalékkal a liszté. Emellett 0,2 százalékkal csökkent a vaj, vajkrém és a sajt ára, és 0,7 százalékkal a kávéé. Emelkedett viszont 1-1 százalékkal a zsiradékok és a sertéshús ára.

Utánunk dobták a ruhákat

A KSH szerint augusztusban a szezonális öltözködés kellékeinek teljes körére kiterjedtek a szezonvégi kiárusítások, így a ruházkodási termékek árai 2,9 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Az átlaggal közel megegyezően 0,1 százalékkal mérséklődtek az egyéb cikkek, üzemanyagok és 0,3 százalékkal a tartós fogyasztási cikkek árai. Az egyéb cikkek főcsoportban bekövetkezett csökkenés a járműüzemanyag árának 0,7 százalékos, illetve a tanszer, írószer 1,6 százalékos csökkenésének köszönhető.

Kultúra bagóért

A járművek átlagosan 0,6 százalékkal, a kulturális cikkek pedig 0,4 százalékkal kerültek kevesebbe, mint az előző hónapban. A háztartási energia körében 1,6 százalékos, a szeszes italok, dohányáruknál 0,5 százalékos, a szolgáltatásoknál 0,3 százalékos áremelkedés történt. A vezetékes gáz - a júliustól érvényes áremelés hatására - augusztusban átlagosan 5,9 százalékkal került többe.

Meglepően jó volt az inflációs adat
A várakozásoknál is kedvezőbben alakultak augusztusban a fogyasztói árak, ám az alapdrágulás, a maginfláció még mindig magas - mondták el az MTI által kedden megkérdezett gazdaságkutatók. A kutatók az idén egyhangúan 9,3 százalékos éves átlagos fogyasztói árnövekedést és 8 százalék körüli december/decemberi inflációt tartanak valószínűnek.

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója fontos és kedvező változásnak tartotta, hogy hosszú idő óta először csökkentek az árak a megelőző hónaphoz képest. Utoljára 1999. májusában tett közzé a hivatal az augusztusihoz hasonlóan alacsony- akkor 8,9 százalékos - éves inflációs adatot.

A kutató emlékeztetett arra, hogy a havi árcsökkenés a nyári hónapokban nem számít kivételesnek, az idényáras termékeknek, illetve a ruházati kiárusításoknak köszönhetően. Ennek ellenére az elmúlt két évben a nyári hónapokban sem csökkentek a fogyasztói árak.

Pásztori Veronika a Kopint-Datorg Rt. kutatója a kedvező változások között említette a szolgáltatások árának csökkenő ütemű növekedését. A mérséklődő infláció ellenére a kutató nem vár nagy áttörést a fogyasztói árak alakulásában a következő hónapokban. A havi árcsökkenés elsősorban az idényáras termékeknek volt köszönhető, míg a forint erősödése a várakozásoknál csak lassabban, leginkább csak a benzin árában mérsékelte az importált inflációt -mutatott rá.

Az augusztusi adat kedvezően hathat az inflációs várakozásokra - vélte Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa. Hozzátette azonban, hogy az élelmiszeráraknak a KSH szerinti csökkenését a fogyasztók lényegében nem érzékelték, az adatokat a társadalmi tapasztalatok nem támasztják alá maradéktalanul.

A kutató szerint az év hátralévő részében a fogyasztói árak alakulását elsősorban az élelmiszerárak határozzák majd meg, az idényáras termékek kedvező hatására azonban már nem lehet számítani. A kutató kedvezőtlennek tartotta a magas 9,6 százalékos maginflációs adatot, ami 2 százalékponttal haladja meg a tavaly augusztusit.

--------------------------------------------------------------------------------