Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A vártnál kedvezőbb az infláció

2003.10.14. 11:10
A fogyasztói árak szeptemberben 0,6 százalékkal haladták meg az augusztusit, és 4,7 százalékkal a 2002 szeptemberi szintet - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrisebb jelentéséből. Az elemzők szeptemberre 0,8 százalékos havi infláció mellett 4,9 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak.
Az idén az első kilenc hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A fogyasztói árak augusztusban 0,3 százalékkal maradtak el a júliusitól, és 4,7 százalékkal haladták meg a 2002 augusztusi szintet. Tavaly szeptemberben az infláció 4,6 százalék volt.

Az energiaár emelte az árakat

A KSH közlése szerint az előző hónaphoz viszonyított áralakulást a háztartási energia drágulása 0,31 százalékkal, az élelmiszereké 0,2 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,16 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,07 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,04 százalékkal emelte, míg a szolgáltatások árcsökkenése 0,17 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,01 százalékkal mérsékelte azt.

Egy hónap alatt az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs - nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 1,4 százalékkal növekedtek. Az átlagosnál jobban, 7,5 százalékkal emelkedett a liszt, dara, 5,8 százalékkal a sertéshús, 5 százalékkal a tojás, 4,3 százalékkal a sertészsiradék, 3 százalékkal a kenyér, 2,9 százalékkal a baromfihús, 1,7 százalékkal a péksütemények, 1,5-1,5 százalékkal a tej és a sajt, 1,3 százalékkal a munkahelyi étkezés ára. Csökkent 5,2 százalékkal az idényáras élelmiszerek, 3,5 százalékkal az étolaj ára.

A háztartási energia körében bekövetkezett 3,7 százalékos átlagos árnövekedés az elektromos energia 9,1 százalékos drágulásának következménye. Szeptemberben a szezonváltás miatt a ruházkodási termékek új kollekciói jelentek meg az üzletekben, így az árak, hasonlóan az előző évek tendenciájához, az átlagosnál jobban emelkedtek.

Tartós cikkekért kevesebbet fizetünk

Az átlagos áremelkedésnél kisebb mértékben drágultak a szeszesitalok, dohányáruk és az egyéb cikkek, üzemanyagok. A szolgáltatások 0,6 százalékos átlagos árcsökkenése meghatározóan az üdülési szolgáltatások - az utószezonra jellemző tendenciának megfelelő - 9,5 százalékos, valamint a távközlési díjak 3,3 százalékos mérséklésének következménye. Ezzel szemben az oktatási szolgáltatások 9,9 százalékkal drágultak.

A KSH szerint egy hónap alatt az idényáras élelmiszerek nélkül számítva 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az elmúlt tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: a liszt, dara 14, a cukrászáru, fagylalt 10, a munkahelyi étkezés 9, az alkoholmentes üdítőitalok, az éttermi étkezés és az idényáras élelmiszerek pedig 7 százalékkal drágultak.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002 szeptemberében. A ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok tizenkét hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak. A szolgáltatások átlag feletti, 6,1 százalékos áremelkedésén belül a társasházi közös költség 12, a testápolási szolgáltatások, a szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés mindegyike 11 százalékkal drágultak. A dohányáruk 18, az elektromos energia 19, a vezetékes gáz 12 százalékkal kerültek többe, mint tavaly szeptemberben.