Gusztáv
3 °C
7 °C

Csökkentek az árak augusztusban

2004.09.14. 10:49
Egy hónap alatt 0,3 százalékkal csökkent az infláció, az egy évvel korábbihoz képest pedig 7,2 százalékkal növekedtek az árak. Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerint jó esély van arra, hogy 2005 végére a terveknek megfelelően alakuljon az infláció. A forint erősödött az adatok hatására.
Augusztusban a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 7,2 százalékkal növekedtek. Az év első nyolc hónapjában (tavaly decemberhez képest) 4,9 százalékos volt a fogyasztóiár-emelkedés, amelynek kétötödét az áfa- és jövedékiadó-változások okozták.

A ruhák és az élelmiszerek ára csökkent

Az árszínvonalat az előző hónaphoz viszonyítva a szolgáltatások, az üzemanyag, a háztartási energia, a szeszes italok és dohányáruk drágulása emelte. Enyhítette viszont az inflációt az élelmiszerek, a ruházati cikkek és a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 1,1 százalékkal csökkentek. Legjobban az idényáras élelmiszereknek esett az ára, átlagosan 19 százalékkal. Növekedett viszont a sertéshús (4,1 százalék) és a sertészsiradék (9,3 százalék) ára.

A ruházkodási termékeknél a nyári kiárusítások miatt csökkentek az árak. A többi csoportban az árszínvonal kismértékben növekedett az egy hónappal ezelőttihez képest. Az üdülési szolgáltatások árai 3,8 százalékkal nőttek, a járműüzemanyag-árak átlagosan 1,4 százalékkal emelkedtek. A tanszerek, írószerek árai - az iskolakezdés előtti akciók miatt - 3 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt.

Elégedett a PM

Az augusztusi fogyasztói inflációra vonatkozó adat megegyezik a Pénzügyminisztérium prognózisával, s jó esély van arra, hogy az év hátralévő hónapjaiban érzékelhetően csökken az infláció - mondta az MTI-nek Draskovics Tibor.

A pénzügyminiszter szerint az adatokból világosan látni, hogy az árnövekedés májusban tetőzött, azóta folyamatosan mérséklődik. Mivel a folyamatok a kormány gazdaságpolitikai programjának megfelelően alakulnak, jó esély van arra, hogy az év hátralévő részében érzékelhetően csökkenjen az infláció mértéke, és 2005 végéig a Magyar Nemzeti Bankkal közösen kialakított szintre süllyedjen. A jegybank egyébként 2005 decemberére négy százalékos inflációt jósol, plusz-mínusz egy százalékos tűréshatárral.

A forint reggel erősen nyitott, az inflációs adat javított az árfolyamon. Egy euróért reggel 247,60/248,00 forintot kértek, ez másfél forinttal kevesebb a hétfő délutáni szintnél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!