Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökkentek az árak augusztusban

2004.09.14. 10:49
Egy hónap alatt 0,3 százalékkal csökkent az infláció, az egy évvel korábbihoz képest pedig 7,2 százalékkal növekedtek az árak. Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerint jó esély van arra, hogy 2005 végére a terveknek megfelelően alakuljon az infláció. A forint erősödött az adatok hatására.
Augusztusban a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 7,2 százalékkal növekedtek. Az év első nyolc hónapjában (tavaly decemberhez képest) 4,9 százalékos volt a fogyasztóiár-emelkedés, amelynek kétötödét az áfa- és jövedékiadó-változások okozták.

A ruhák és az élelmiszerek ára csökkent

Az árszínvonalat az előző hónaphoz viszonyítva a szolgáltatások, az üzemanyag, a háztartási energia, a szeszes italok és dohányáruk drágulása emelte. Enyhítette viszont az inflációt az élelmiszerek, a ruházati cikkek és a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 1,1 százalékkal csökkentek. Legjobban az idényáras élelmiszereknek esett az ára, átlagosan 19 százalékkal. Növekedett viszont a sertéshús (4,1 százalék) és a sertészsiradék (9,3 százalék) ára.

A ruházkodási termékeknél a nyári kiárusítások miatt csökkentek az árak. A többi csoportban az árszínvonal kismértékben növekedett az egy hónappal ezelőttihez képest. Az üdülési szolgáltatások árai 3,8 százalékkal nőttek, a járműüzemanyag-árak átlagosan 1,4 százalékkal emelkedtek. A tanszerek, írószerek árai - az iskolakezdés előtti akciók miatt - 3 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt.

Elégedett a PM

Az augusztusi fogyasztói inflációra vonatkozó adat megegyezik a Pénzügyminisztérium prognózisával, s jó esély van arra, hogy az év hátralévő hónapjaiban érzékelhetően csökken az infláció - mondta az MTI-nek Draskovics Tibor.

A pénzügyminiszter szerint az adatokból világosan látni, hogy az árnövekedés májusban tetőzött, azóta folyamatosan mérséklődik. Mivel a folyamatok a kormány gazdaságpolitikai programjának megfelelően alakulnak, jó esély van arra, hogy az év hátralévő részében érzékelhetően csökkenjen az infláció mértéke, és 2005 végéig a Magyar Nemzeti Bankkal közösen kialakított szintre süllyedjen. A jegybank egyébként 2005 decemberére négy százalékos inflációt jósol, plusz-mínusz egy százalékos tűréshatárral.

A forint reggel erősen nyitott, az inflációs adat javított az árfolyamon. Egy euróért reggel 247,60/248,00 forintot kértek, ez másfél forinttal kevesebb a hétfő délutáni szintnél.