Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Tavaly 6,8 százalékkal lett drágább az élet

2005.01.18. 11:25
Tavaly decemberben a fogyasztói árak összességükben nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva, 2003. decemberhez viszonyítva pedig 5,5 százalékkal növekedtek - tudatta a KSH. Az elmúlt évben, 2004-ben, átlagosan 6,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2003-ban.
A tavalyi évi 6,8 százalékos fogyasztóiár-emelkedésből mintegy két százalékpontnyit az áfa- és jövedékiadó-változások okoztak. Decemberben az előző hónaphoz viszonyítva nem változtak az árak, az egy évvel korábbihoz képest azonban 5,5 százalékkal lett drágább átlagosan az élet - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Decemberben maradt

Az árszínvonalat az előző hónaphoz viszonyítva a háztartási energia drágulása 0,05 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,03 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,01 százalékkal emelte. Az egyéb cikkek, üzemanyagoknál bekövetkezett árcsökkenés pedig 0,08, a ruházkodási cikkeké 0,03, a tartós fogyasztási cikkeké 0,01 százalékkal mérsékelte.

Egy hónap alatt - novemberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai összességükben nem változtak. Kis mértékű áremelkedés történt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások körében is. A ruházkodási cikkek és az egyéb cikkek, üzemanyagok árai egyaránt 0,5 százalékkal mérséklődtek, ez utóbbiak meghatározóan a járműüzemanyag-árak 2,1 százalékos csökkenésének következtében. A tartós fogyasztási cikkeknél szintén kis mértékű árcsökkenés volt megfigyelhető novemberhez képest.

Olcsóbb tartós cikkek

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2003. decemberben. Az átlagosnál kisebb mértékben növekedtek az árak a ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportoknál 12 hónap alatt. A szolgáltatások az átlagot meghaladó, 7 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 19, a helyi tömegközlekedés és a szemétszállítás egyaránt 17, a kábeltelevízió-előfizetés 12, a társasházi közös költség és a vízdíj egyaránt 11 százalékkal drágult.

A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A dohányáruk 20, az elektromos energia és a vezetékes gáz pedig egyaránt 12 százalékkal került többe, mint 2003. decemberben.

Tavaly a fogyasztói árak átlagosan 6,8 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. A tizenkét havi árváltozás májusban volt a legmagasabb (7,6 százalék), míg decemberben a legalacsonyabb (5,5 százalék). Májusig - március hónap kivételével - növekedett az áremelkedés tizenkét havi üteme, az év utolsó hét hónapja stagnálást majd csökkenést mutatott.