Jenő
-3 °C
6 °C

Innen kezdve egyre kisebb lesz a drágulás

2008.09.11. 10:31
2008. augusztusban az árak 6,5 százalékkal növekedtek éves szinten, a megelőző havi, vagyis júliusi árszintet pedig 0,3 százalékkal múlta alul az augusztusi. Lassan megindult az infláció lassulása, hiszen júliusban az éves drágulás 6,7 százalékos volt.

Júliusban 6,7 százalékos volt az egy évre visszatekintő drágulás, az augusztusra vonatkozó piaci előrejelzések konszenzusa 6,6 százalék volt. A Központi Statisztikai Hivatal adata tehát kicsivel kedvezőbb, mint az előzetes várakozások és a lassú dezinflációról tanúskodik.

Szépen jön le a maginfláció is

A fogyasztói árindexhez hasonlóan a volatilis élelmiszer- és üzemanyagárak nélkül számított maginflációs mutató is 0,2 százalékponttal mérséklődött, és jelenleg 5,8 százalékon áll.

Az inflációcsökkenés annak ellenére következett be, hogy a gázáremelés az augusztusi áradatokban jelent meg először. A többi területen jellemzően kedvező folyamatokat figyelhetünk meg. Az élelmiszerárak egy hónap alatt 1,5 százalékkal csökkentek, és mivel a tavalyi ársokk az idén nem ismétlődik meg, e területen tartós lejtmenetre számíthatunk. Jó hír az is, hogy a várakozások szempontjából fontos piaci szolgáltatások esetében is stabil folyamatok zajlanak.

Képaláírás

Az üzemanyagárak is lefelé indultak, itt a jövő annyiban bizonytalanabb, hogy a dollár izmosodni kezdett a forinttal szemben, ez pedig fékezőerőt jelent a további áresésekkel szemben.

Összességében mégis igaz, hogy a világpiaci nyersanyagárak mérsékelődése mellett a hazai dezinfláció fontos eleme az erős forint - kivéve az üzemanyagárakat, mint említettük -: az iparcikkek körében újra megfigyelhetővé vált a deflációs folyamat. Erre szemlátomást szükség is van, hiszen az árindexcsökkenés még nem különösebben dinamikus.

A kilátások viszont egyre biztatóbbak, amit a jegybank által figyelt rövid bázisú mutatók is jeleznek. Ezeket a KSH kicsit újragyúrta az utóbbi hónapokban, így egyre plasztikusabban látszik, hogy az ársokkok okozta púp túloldalára kerültünk. Amennyiben az utóbbi három hónap áralakulását vetítjük ki egy évre, mindössze 4,3 százalékos áremelkedési tempót kapnánk. Ráadásul ez szám a maginflációs termékkör számbavételével állt elő, vagyis a most éppen kedvező impulzust jelentő nyers élelmiszer árak kimaradtak belőle.

Természetesen a 4,3 százalék még mindig messze van a jegybank 3 százalékos céljától, de a tendencia alapján (utoljára egy éve volt ilyen alacsony a mutató!) a jegybank egyre komolyabban fontolgathatja a kamatcsökkentés időpontját. A piac a mai inflációs adatok ismerete nélkül esélyt látott egy esetleges év végi kamatvágásra, de még biztosabban egy jövő év eleji monetáris enyhítésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?