Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Az erős forint segítette az inflációcsökkenést

2008.07.11. 11:41
A KSH adatai szerint a fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal emelkedtek májushoz képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet A kedvező adatok meglepték a piacot, előzetesen az elemzők 6,9 százalékos éves pénzromlást vártak.

Kellemes meglepetést produkált a ma megjelent júniusi inflációs adat, az árak az egy évvel korábbi szinthez képest 6,7 százalékkal nőttek. Májusban 7 százalékos fogyasztói árindexet mért a KSH, elemzők szinten maradó, vagy esetleg hajszálnyival mérséklődő júniusi adatra számítottak.

A mérséklődés elsősorban az idényáras élelmiszerek árának csökkenésének és az erős forint első hatásainak köszönhető. A kamatemelési várakozások további hűtését szolgálhatja, hogy a piaci szolgáltatások árindexe is csak mérsékelten emelkedett.

Németh Dávid, az ING elemzője szerint az idei jó terméskilátások mérséklően hatnak a feldolgozatlan élelmiszerek áraira, amelyek fél-egy év alatt gyűrűznek át a feldolgozott termékekre. A tartós fogyasztási cikkek árnövekedése még nem mérséklődött, azonban az erős forint hatására a 6-12 hónapos távlatban e termékek árának árcsökkenésére lehet számítani.A piaci szolgáltatások árának mérsékelt, éves szinten öt százalék körüli emelkedése ami azt jelzi, a jegybanknak sikerült megfognia az inflációs várakozásokat. Ezért további alapkamat-emeléseket idén nem tart valószínűleg, a kamatcsökkentési periódus valószínűleg 2009 elején kezdődik, de akár már az év végén is lehetséges.

Eddig 6,8 százalékos a drágulás

A szezonális hatásokat és az energiaárakat nem tartalmazó maginfláció 2007 júniusához viszonyítva 5,8 százalékot tett ki, egy hónap alatt pedig 0,4 százalékos emelkedést mutatott. Az év első hat hónapjában átlagosan 6,8 százalékkal emelkedtek az árak a tavalyi első fél évhez képest.

Inflációs nyomást a júliusi és novemberi gázáremelések jelentenek, ezért az augusztusi inflációs jelentés kulcsfontosságú lesz. A forint árfolyam továbbra is erős marad, de átmeneti, a 240-245 forint/euró szintre történő gyengülés lehetséges. Idén a forint-árfolyam továbbra is jóval a tavalyi szint felett lesz. Kockázatot elsősorban a külső hitelválság hatásai jelentenek, amelyek a fejlődő piacok devizáit jelentősen képesek mozgatni a fundamentális mutatók javulása ellenére.

Az ING elemzője jelenleg 6,2 százalékos évvégi és 6,7 százalékos átlagos inflációval számol, amely jövőre 4,4 százalékosra mérséklődhet.

Samu János, a Concorde elemzője szintén a gyümölcsök és zöldségek árának csökkenését emelte ki. Mivel ez szezonális hatás, ezért a júniusi kedvező inflációs adatok nem hatnak jelentősen az MNB kamatpolitikájára. Főleg, hogy az élelemiszer-árak növekedését kedvezőtlenül befolyásolja a magas takarmányköltségeknek a húsárak megmutatkozó emelkedése. Kedvező viszont az teljes inflációs adat mérséklődése és a szolgáltatások árának mérsékelt emelkedése, amit a tartós inflációs várakozások megítélésében elsősorban figyelembe vesz jegybank. Az egyetlen jelentős inflációs nyomást tényezőt az energiaárak jelentik, de ezt beépítették a modellekbe. Az erős forintárfolyam hatásai csak mérsékelten jelentek meg a júniusi adatokban, az infláció mérséklő hatás a következő időszakban gyűrűzik át az árakba. Továbbra is erős forinttal lehet számolni, jelentős kilengésekkel, az árfolyam bármikor visszapattanhat a 242-245 forint/eurós szintre.

A Concorde 2008-ra vonatkozóan átlagosan 6,5 százalékos inflációval számol, ami az év végére 5,8 százalékra csökkenhet. Amennyiben a forint marad a 230-240 forint/eurós sávban, és az olajárak nem nőnek jelentősen, jövő év végre 3,2 százalékra mérséklődhet a pénzromlás üteme, ami már igen közel van az MNB által célként megjelölt három százalékos értékhez. A kedvező folyamatok már az idén, az utolsó negyedévben az alapkamat csökkentéséhez vezethetnek.