Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Csökkenni fog az infláció

2004.07.05. 10:24
A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint az egyensúly az év hátra levő részében javulni, az infláció mérséklődni fog. Idén a beruházások nagyon dinamikusan, a reálkeresetek viszont minimálisan emelkednek.
A világgazdasági körülmények három év után összességében enyhén javulóak. Az olaj ára még nagyon magas, de a piac stabilizálódni látszik - állítja a GKI Gazdaságkutató Rt.

Az ipari termelés idén a tavalyinál sokkal gyorsabban nő, ami eddig kizárólag az export látványos emelkedésének köszönhető. A további dinamikus fejlődést valószínűsíti a feldolgozóipari beruházások első negyedévi harminc százalékos bővülése is. Az ipari termelékenység jelentősen javult: a termelés első négyhavi, több mint tíz százalékos bővülése az itt foglalkoztatottak számának több mint két százalékos csökkenése mellett ment végbe.

A kivitel és a behozatal eddig egyaránt dinamikusan és közel azonos ütemben emelkedik. Márciusban és áprilisban - az előző hónapoktól eltérően - az import ismét gyorsabban, áprilisban sokkal gyorsabban nőtt, mint az export. Ez részben az EU-csatlakozást megelőző taktikai vásárlások következménye. A külkereskedelmi hiány az első négy hónapban valamivel magasabb lett, mint 2003 hasonló időszakában és az év egészében is hasonló helyzet várható. A jobb konjunktúrában az idegenforgalmi aktívum - amely az első, a forgalom szempontjából nem meghatározó hónapokban romlott - az év egészében némileg emelkedhet. A folyó fizetési mérleg hiánya euróban nagyjából stagnál, 6,5 milliárd lesz, de a GDP-hez képest már csökken, a 2003. évi kilenc százalékról nyolc százalékra.

Elérhető kitűzések

Az államháztartás hiánya júniusban jelentősen tovább emelkedik, de várhatóan a második félévben - főleg, a már elhatározott takarékossági intézkedések késleltetett hatása és az időarányosnál kisebb kamatfizetési kötelezettségek miatt - már csak kevéssé nő. A kormányzat által kitűzött deficitnél - szükség esetén további takarékossági intézkedésekkel - elérhetőnek látszik.

Az infláció májusban érte el csúcspontját, 7,6 százalékkal volt magasabb a tavaly májusinál. A GKI szerint a következő hónapokban kifejezett lassulás várható, 2004 átlagában 6,7 százalékos, az év végén 6-6,5 százalék közötti infláció valószínű.

Az első négy hónapban a reálkeresetek 0,9 százalékkal nőttek, ezen belül a költségvetési szektorban stagnáltak, a versenyszférában két százalék feletti mértékben emelkedtek. A foglalkoztatás ugyancsak mintegy 0,9 emelkedett, de ezen belül a költségvetési szektorban csökkent. Az üzleti szférán belül is lényegében csak a szolgáltatások, a kereskedelem és az építőipar területén bővült a létszám; a többi ágazatban, még a feldolgozóiparban is mérséklődött (a gépiparban azonban érezhetően nőtt).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!