Ágnes
-5 °C
2 °C

Alig csökkent az infláció a májusi csúcsról

2004.07.13. 11:11
Az áfa és a jövedéki adóváltozások okozták az infláció növekedésének több mint egyharmadát - tette közzé a KSH. Az utolsó hónapban 0,1 százalékos volt az infláció, ez kevesebb, mint egy éve bármikor. Az adatok publikálása után kissé erősödött a forint.
Az idei első félévében (tavaly decemberhez képest) 5,2 százalékos volt a fogyasztóiár-emelkedés, amelynek valamivel több mint egyharmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalék volt, 2003. júniushoz viszonyítva pedig 7,5 százalékkal növekedtek az árak.

Idén az első félévben átlagosan 7,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 2004. júniusban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. júniushoz viszonyítva 6,1 százalék volt.

Az előző hónaphoz viszonyított árszínvonalat a szolgáltatások drágulása 0,09 százalékkal, az élelmiszereké és a szeszes italoké, dohányáruké egyaránt 0,02 százalékkal emelte, míg az egyéb cikkek, üzemanyagoknál bekövetkezett árcsökkenés 0,06 százalékkal, a ruházkodási és a tartós fogyasztási cikkeké pedig egyaránt 0,01 százalékkal mérsékelte.

Egy hónap alatt - 2004. májushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek. A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások árai az átlagot meghaladóan növekedtek. A tartós fogyasztási cikkek, a ruházkodási termékek és az egyéb cikkek, üzemanyagok körében árcsökkenés történt.

Az adatok publikálása után kismértékben erősödött a forint a bankközi devizapiacon - mondta Kolba Miklós, ING Bank üzletkötője a Napi Gazdaságnak. A nyitásban 251,15/35 forintot adtak egy euróért, míg a nyilvánosságra hozott adatok után az utóbbi percekben 250,90 volt üzlet. A piac pozitívan értékelte az inflációs számokat, ezzel együtt jelentős forinterősödésre nem lehet számítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!