Szilvia
5 °C
16 °C

Egyre rosszabbak a piac inflációs várakozásai

2008.04.08. 16:06
Márciusban folytatódhatott az infláció lassú apadása. A Portfolio.hu felmérése szerint a tavasz elsõ hónapjára 6,8 százalékos fogyasztói árindexet vár a piac - a hivatalos adat pénteken jelenik meg. Eközben tovább emelkedett az év végére adott elõrejelzések konszenzusa. Immár öt százalék körüli inflációra számítanak az elemzõk, akik abban sem bíznak, hogy 2009 végére a jegybank elérheti a három százalékos inflációs célját.

A februári 6,9 százalékos infláció után márciusban 6,8 százalék lehetett az éves drágulás mértéke - ez a Portfolio.hu által megkérdezett 21 elemzõ prognózisának konszenzusa. Az elõrejelzések zöme a 6,6-6,9 százalékos tartományban szóródik, meglehetõsen egyenletesen. Ám 6,8 százalékos értéket épp nem sokan várnak, ezért a konszenzus (medián) nem túl stabil: 1-2 tized százalékpontos eltérés most egyáltalán nem lenne meglepetés.

Az elõrejelzések leginkább két csoportba oszthatók. Az elemzõk zöme néhány tized százalékpontos mérséklõdést vár, de heten is azt gondolják, hogy a mutató nem csökken, hanem a 6,9 százalékos februári szintjén marad. A pesszimistábbak alapvetõen arra alapoznak, hogy a február végi jelentõs üzemanyag-drágulás jó része még nem jelent meg az árstatisztikában, így a felhajtó hatás most érvényesül. A magasabb elõrejelzést adó szakértõk borúlátók az élelmiszerárak várt korrekciójával kapcsolatban is, szerintük erre még várni kell.

A kisebb csökkenésre számítók szerint a vizitdíjemelés bázisból történõ kikerülése is lefelé húzza az indexet. (Ez még nem a vizitdíj eltörlésének a hatása, csupán az a technikai jelenség, hogy az egy évnél korábban lezajlott drágulások kiesnek a 12 havi árindexbõl.) Az erõs árfolyam az importáruknál (fõként a tartós iparcikkeknél) hozhatott enyhülést az árnyomásban, már csak azért is, mert a téli hónapokban e termékkörben megtorpant az évek óta tartó deflációs folyamat. Ugyanakkor több szakértõ rámutatott arra is, hogy a piaci szolgáltatások árában - az átgyûrûzõ hatáson keresztül - felfelé mutató kockázat a villamos energia januári drágulása.

Az elemzõk összességében pesszimistábbá váltak a dezinflációs folyamat idei intenzitását illetõen. Az idén szakadatlanul emelkedik a 2008 decemberére adott várakozások konszenzusa. Érdemes felidézni, hogy az utolsó nagy ársokkok elõtt, tavaly nyár elején még 3,3 százalék volt a várakozás (vagyis a jegybanki célhoz közeli szintet ígért), most viszont már 4,9 százalékra számít a piac. Ebben már részben benne van a várt gázáremelés is: "A piaci szolgáltatások év/év árindexe hat százalék köré mérséklõdhet, viszont a kilátásban lévõ jelentõs gáz- és egyéb energia áremelés kilenc százalék fölé emelheti a szabályozott árak éves indexét decemberre" – írja például Gárgyán Eszter, a Citigroup elemzõje.

Természetesen az év végi várakozások szóródása igen nagy, annak ellenére, hogy nagyjából ismertek a ható tényezõk. (Ilyen például a tavalyi ársokkok enyhülése, az energiadrágulás vagy a forintárfolyam várható enyhe erõsödése.) Ugyanakkor mostanában annyi hatás érte/éri az inflációt, hogy érthetõ, ha a piaci elemzõk kockázatértékelése eltérõ. A prognózisok a szélesnek mondható 4,3-5,3 százalékos tartományban találhatók.

Bár a dezinfláció folyamatos, abban továbbra sem bízik a piac, hogy 2009 végére a jegybank elérheti három százalékos célját. Erre a 21 elemzõbõl ugyan öt számít, ám a többiek helyenként jóval magasabb prognózisa 3,4 százalékig tolja fel a konszenzust.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?