István, Vajk
17 °C
34 °C

Egyre rosszabbak a piac inflációs várakozásai

2008.04.08. 16:06
Márciusban folytatódhatott az infláció lassú apadása. A Portfolio.hu felmérése szerint a tavasz elsõ hónapjára 6,8 százalékos fogyasztói árindexet vár a piac - a hivatalos adat pénteken jelenik meg. Eközben tovább emelkedett az év végére adott elõrejelzések konszenzusa. Immár öt százalék körüli inflációra számítanak az elemzõk, akik abban sem bíznak, hogy 2009 végére a jegybank elérheti a három százalékos inflációs célját.

A februári 6,9 százalékos infláció után márciusban 6,8 százalék lehetett az éves drágulás mértéke - ez a Portfolio.hu által megkérdezett 21 elemzõ prognózisának konszenzusa. Az elõrejelzések zöme a 6,6-6,9 százalékos tartományban szóródik, meglehetõsen egyenletesen. Ám 6,8 százalékos értéket épp nem sokan várnak, ezért a konszenzus (medián) nem túl stabil: 1-2 tized százalékpontos eltérés most egyáltalán nem lenne meglepetés.

Az elõrejelzések leginkább két csoportba oszthatók. Az elemzõk zöme néhány tized százalékpontos mérséklõdést vár, de heten is azt gondolják, hogy a mutató nem csökken, hanem a 6,9 százalékos februári szintjén marad. A pesszimistábbak alapvetõen arra alapoznak, hogy a február végi jelentõs üzemanyag-drágulás jó része még nem jelent meg az árstatisztikában, így a felhajtó hatás most érvényesül. A magasabb elõrejelzést adó szakértõk borúlátók az élelmiszerárak várt korrekciójával kapcsolatban is, szerintük erre még várni kell.

A kisebb csökkenésre számítók szerint a vizitdíjemelés bázisból történõ kikerülése is lefelé húzza az indexet. (Ez még nem a vizitdíj eltörlésének a hatása, csupán az a technikai jelenség, hogy az egy évnél korábban lezajlott drágulások kiesnek a 12 havi árindexbõl.) Az erõs árfolyam az importáruknál (fõként a tartós iparcikkeknél) hozhatott enyhülést az árnyomásban, már csak azért is, mert a téli hónapokban e termékkörben megtorpant az évek óta tartó deflációs folyamat. Ugyanakkor több szakértõ rámutatott arra is, hogy a piaci szolgáltatások árában - az átgyûrûzõ hatáson keresztül - felfelé mutató kockázat a villamos energia januári drágulása.

Az elemzõk összességében pesszimistábbá váltak a dezinflációs folyamat idei intenzitását illetõen. Az idén szakadatlanul emelkedik a 2008 decemberére adott várakozások konszenzusa. Érdemes felidézni, hogy az utolsó nagy ársokkok elõtt, tavaly nyár elején még 3,3 százalék volt a várakozás (vagyis a jegybanki célhoz közeli szintet ígért), most viszont már 4,9 százalékra számít a piac. Ebben már részben benne van a várt gázáremelés is: "A piaci szolgáltatások év/év árindexe hat százalék köré mérséklõdhet, viszont a kilátásban lévõ jelentõs gáz- és egyéb energia áremelés kilenc százalék fölé emelheti a szabályozott árak éves indexét decemberre" – írja például Gárgyán Eszter, a Citigroup elemzõje.

Természetesen az év végi várakozások szóródása igen nagy, annak ellenére, hogy nagyjából ismertek a ható tényezõk. (Ilyen például a tavalyi ársokkok enyhülése, az energiadrágulás vagy a forintárfolyam várható enyhe erõsödése.) Ugyanakkor mostanában annyi hatás érte/éri az inflációt, hogy érthetõ, ha a piaci elemzõk kockázatértékelése eltérõ. A prognózisok a szélesnek mondható 4,3-5,3 százalékos tartományban találhatók.

Bár a dezinfláció folyamatos, abban továbbra sem bízik a piac, hogy 2009 végére a jegybank elérheti három százalékos célját. Erre a 21 elemzõbõl ugyan öt számít, ám a többiek helyenként jóval magasabb prognózisa 3,4 százalékig tolja fel a konszenzust.