Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Magasabb infláció mellett szárnyal a forint

2006.10.11. 11:31
A háztartási energia átlagot meghaladó, 16,6 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 29,7, a palackos gázé 19,8 százalékkal nőtt tavaly óta. A 12 havi infláció 5,9 százalék, több, mint amire az elemzők számítottak. A forintot az adat nyilvánosságra kerülése még erősíthette is, az euró ára 268 alá csökkent, fél tizenkettőkor 267,50 körül volt.

Szeptemberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 2,5 százalék volt, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 5,9 százalékkal növekedtek az árak - tette közzé a KSH, az elemzői várakozások 5,1-5,2 százalék körül alakultak korábban. Az áfa 15 százalékos kulcsának 20 százalékra történő emelése (illetve a jövedéki adó mértékének változtatása) az átlagos árszínvonalat 1,5 százalékkal növelte. Idén, az első kilenc hónapban, átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

1 hónap alatt - 2006. augusztushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 3,2 százalékkal növekedtek. Növekedett a sertéshús (10,8 %), a sertészsiradék (10%), a tej (7,3%), a liszt (6,8%), a baromfihús (6,4%), a cukor (6,2%), a munkahelyi étkezés (5,9%) és a kenyér (5,8%) ára. Az idényáras élelmiszerek körében 9,4 százalékos árcsökkenés következett be, így e nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 4,8 százelékkal drágultak. A legnagyobb mértékben (16,2%) a háztartási energia árai növekedtek, ezen belül a vezetékes gázért 28,9, az elektromos energiáért 15,1%-kal kellett többet fizetni. A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek árai az átlagosnál nagyobb mértékben (2,8%) emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkek (0,3%) és a szeszes italok, dohányáruk (1,7%) esetében szintén árnövekedés következett be. A szolgáltatások áremelkedése (0,9%) átlag alatti volt, ezen belül az üdülésekért átlagosan 13,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a távolsági utazás 6,7, az oktatási szolgáltatás pedig 6 százalékkal drágult.

Megnevezés 2006. szeptember
Előző hó = 100% Előző év azonos hó = 100%
Fogyasztóiár-index 102,5 105,9
Harmonizált fogyasztóiár-index 101,4 105,9
Maginfláció (szezonálisan kiigazított) 101,7 104,0
Nyugdíjas fogyasztóiár-index 103,6 107,8

Az egyéb cikkek körében árcsökkenés következett be, meghatározóan a járműüzemanyag-árak 5,5%-os csökkenésének következtében, míg a virág, dísznövény 11, a tankönyv 3,7 százalékkal drágult. 12 hónap alatt, 2005. szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 28,2, a sertéshús 25,9, a cukor 24,9, a tojás 15, a péksütemények 14,1, a tej 13,3, a kenyér 13 százalékkal drágult. A háztartási energia átlagot meghaladó, 16,6 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 29,7, a palackos gázé 19,8 százalékkal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk (5,6%) és a szolgáltatások (5%) az átlagosnál kisebb mértékben emelkedtek. Ez utóbbin belül a távolsági utazás 12,9, a helyi tömegközlekedés 10,1, a szemétszállítás 9,3, a csatornadíj 7,7 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 3,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005. szeptemberben.

Kevesebbre számítottak

A hatósági áremelések és áfaemelés sokkal gyorsabban éreztette a hatását, mint arra a korábbi tapasztalatok alapján számítottunk - mondta Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője az Indexnek, azzal kapcsolatban, minek köszönhető, hogy a várakozásoknál jelentősebb mértékben nőtt az infláció. Emlékeztetett: az áfakulcsok egy évvel ezelőtti csökkentésekor az árakban a hatás eltolva, hosszabb idő alatt jelentkezett, most pedig úgy tűnik, az emelések koncentráltan, lényegében azonnal érvényesültek az árakban.

Szárnyal a forint

A vártnál magasabb infláció nem ártott, sőt használt a forintnak. Az euró ára délelőttre már 268 forint alá is bekúszott, a reggeli, 269-es szintről indulva. Trippon Mariann szerint az inflációs adat közvetve segíthet is az erősödésben, mert egyértelműsíti a kamatemelési várakozásokat. Ugyanakkor a forint további mozgását illetően a régiós és hazai politikai viszonyok konszolidálódásával újra jelentősebb mértékben külföldi tényezők határozzák meg: az amerikai piacok szárnyalásával párhuzamosan a feltörekvő piacokon is optimista hangulat kezd kialakulni, javult a kockázatosnak minősített országok megítélése is. Trippon Mariann szerint ha a nemzetközi befektetői hangulat kedvező marad, a magyar pénzügyi politika nem mutat megingást a konvergencia programban foglaltak végrehajtását illetően, 270 forint környékén stabilizálódhat is az euró ára, az elmúlt hónapokban jellemző 270-280 közötti sáv helyett.

Vélemények Londonból

A londoni piaci konszenzust 1 teljes százalékponttal meghaladó szeptemberi fogyasztói inflációs adat után londoni feltörekvő piaci elemzők már októberre újabb agresszív, fél százalékpontos magyarországi jegybanki kamatemelést valószínűsítenek, bár egyes vélemények szerint a forint- és a kötvénypiac folytatódó stabilitása nem zár ki egy ennél kisebb emelést sem - írta az MTI.

Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési csoport európai feltörekvő piaci stratégája az MTI-nek a 5,9 százalékos 12 havi szeptemberi áremelkedés közzététele után azt mondta: a vártnál jóval magasabb infláción belül a legnagyobb meglepetés az, hogy a közszolgáltatási áremelések már szeptemberben ilyen mértékben megjelentek a fogyasztói inflációban. Hozzátette ugyanakkor: ez nem változtat azon a várakozásán, hogy az éves összevetésű infláció 8 százalék körül fog tetőzni, a jövő év első negyedében. Gable szerint azután mérsékelt ütemű csökkenés várható 2007 októberéig, onnan viszont már meredek lassulás következik az éves bázishatások miatt, és a jövő év végén 4-5 százalékos 12 havi infláció valószínű.

A pénzügypolitikai kihatásokra vonatkozó kérdésre a Barclays Capital londoni elemzője azt mondta: a ház jelenleg fél százalékpontos jegybanki kamatemeléssel számol már októberben. Gable hozzátette ugyanakkor: a legfigyelemreméltóbb szerdai piaci fejlemény a magyar adósság és a forint erősödése az inflációs adat után is, és ez a piaci reakció rábírhatja az MNB-t, hogy a fél százalékpontos kamatemelésekről váltson vissza negyed százalékpontosokra. Ebben a környezetben az elemző szerint nehezen megjósolható a következő emelés mértéke.

Radoslaw Bodys, a Merrill Lynch londoni befektetési részlegének közép-európai közgazdásza is azt emelte ki, hogy az MNB "kényes helyzetben van", mivel az elmúlt hónapokban is agresszíven emelt, és az inflációs dinamika miatt most ismét szigorítási nyomás alá került, annak ellenére, hogy a 2007-2008-as gazdasági növekedési kilátások "komorak". A Merrill Lynch elemzője szerint azonban mivel az infláció a várakozási sáv felső szélén mozog, nehéz lenne érveket találni az enyhébb pénzügypolitikai alapállásra, ezért a ház októberre fél százalékos kamatemelést vár. Bodys szerint a cég - saját inflációs előrejelzése alapján, amely 2007 első negyedére 8 százalékos tetőzést jósol - a következő 3-6 hónapban 9 százalékig tovább emelkedő magyarországi jegybanki kamatszintet valószínűsít, 2007 második félévétől azonban már kamatcsökkentéseket vár, ahogy elkezdődik a gazdasági növekedés lassulása.