József, Bánk
-7 °C
0 °C

Megfizethetetlen budai lakások

2003.08.12. 10:29
Már-már aranyáron vehetők otthonok a főváros legnívósabb részein. Egy Dunára néző használt lakás négyzetméterenkénti ára is elérheti a félmilió forintot, a Rózsadombon ez az ár nyolcszázezer is lehet. Utóbbi helyen egy ötszáz négyzetméteres villát nemrég 350 millióért adtak el.
A II. kerület bel-budai, városias részén elsősorban a használtlakás-piacon tapasztalható mozgás, új építésű - viszonylag csekély számú - lakást inkább a zöldövezetben hirdetnek. Használt lakáshoz sem igen juthatunk azonban 300 ezer forintos négyzetméterár alatt.

Négyzetmétere ötszázezer is lehet

Keresettek a vízivárosi polgári lakások, ahol tájolástól és egyedi adottságoktól függően akár félmillió forintig is felmehet a négyzetméterenkénti ár, ehhez azonban már Duna-parti panoráma és 100 négyzetméter fölötti alapterület dukál. Átlagos paraméterek mellett inkább a 350 ezer forint a jellemző.

Ennél alig valamivel olcsóbb a Margit körút és környéke, ahol megszűnt a korábban tapasztalható általános pangás, és állagtól, illetve fekvéstől függően négyzetméterenként 300-350 ezer forint közötti sávban lehet válogatni a viszonylag bőséges kínálatban. Nincs hiány a zöldövezeti társasházi lakások választékában sem.

Az új otthonok nem mindig vonzóak

A régebb építésű kockaházakban és a sorházakban állapottól függően 300-320 forintra tartanak egy négyzetmétert. A frekventált területek újabb épületeiben a panorámás lakásokat átlagosan 400 ezer forintért kínálják.

Több luxus lakópark épült, illetve épül folyamatosan a kerületben, ezek népszerűsége meglehetősen változatos képet mutat. Négyzetméteráraik jellemzően 500 ezer forintról indulnak, a különbség a kínált szolgáltatásokban és az egyedi adottságokban van. Az extrák azonban nem mindig kellően vonzóak, mint azt a kevésbé sikeres Ökoház példája is bizonyítja.

Nyolcszázezer a rózsadombi négyzetméter

Legkeresettebbek az új építésű, kevés lakásszámú, luxus társasházi lakások. Ezek elszórtan, a frekventált körzetekben épülnek, egyebek mellett a Rózsadombon, Pasaréten, a Gábor Áron utcában, a Zuhatag soron vagy a Szeréna úton, négyzetméteráraik a 450 ezer forinttól akár 700-800 ezerig is felszaladhatnak.

A kertvárosban, Pesthidegkúton vagy Máriaremetén bőséges a kínálat a 60-70 milliós új és újszerű családi házakból, ugyanez a kategória Adyligeten mintegy 30 százalékkal drágább, a telekpiacon a 300 négyszögöles ingatlanokat 40-50 millióra taksálják.

Villa 350 millióért

Keresett lenne - főleg a tradicionális Rózsadombon - a régi villaépület egészben vagy akár lakásonként, ilyen azonban csak elvétve bukkan fel a piacon. Ezt az ár is tükrözi, mint például egy 500 négyzetméteres felújított villa esetében, amely 350 millióért kelt el.

  • Több ezer budaörsi ház vár az Otthontérképen!
  • Költözz Szentendrére a budai nyugalomba, ingatlanokat az Otthontérképen találsz
  • Panorámás lakások a térképen, Budapesten