Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Újabb ingatlanboom indul?

2003.03.31. 10:53
Ismét jelentős kereslet észlelhető az ingatlanpiacon, amit általános vélekedés szerint a nagyon alacsony banki kamatok és a kedvezőtlen tőkepiaci klíma mellett a lakáshitelezés állami támogatási rendszerének várható átalakításáról szóló hírek is okozhatnak.
A téli álmából egy-két hete felébredő ingatlanpiacon a tavalyinál nagyobb az érdeklődés, ami a jelzáloghitelek elterjedése mellett annak köszönhető, hogy az alacsony betéti kamatok és a gyengélkedő BÉT miatt egyre többen vásárolnak befektetési céllal lakóingatlant - mondta a Napi Gazdaságnak Farkas József, az OTP Ingatlan Rt. területi igazgatója.

Az MNB legfrissebb adatai alátámasztják a feltételezést. A lekötött lakossági betétállomány idén januárban az egy évvel korábbinak kevesebb mint a felére, 417 milliárd forintra csökkent, a február pedig további - több mint 9 milliárd forintos - apadást hozott.

A könnyen likvidálható folyószámlákon több pénz tartanak a háztartások, de az új szerződések alapján a bankok a lap számításai szerint így is több mint 450 milliárd lakossági forintot vesztettek el az idén (ebből lejön a régebbi, változtatás nélkül futó szerződések értéke) - az adatok összehasonlításában nehézséget okoz, hogy az MNB időközben alaposan átalakította módszertanát. Ez nem független attól, hogy a betéti átlagkamatszint februárban öt százalék alá süllyedt. A lakáshitel-felvételi szerződések összege ugyanakkor mindkét hónapban közelített az 50 milliárd forinthoz.

Ez pedig legfeljebb 15 százalékos visszaesést takar, ami a szezonális hatásokat figyelembe véve igen csekély. Ingatlanközvetítők már arról panaszkodnak, hogy ismét vadászni kell az eladó lakásokra - mint a három évvel ezelőtt bekövetkezett boom idején. Ezt a Rétköz Ingatlaniroda ügyvezető igazgatója, Mészáros Ferenc is alátámasztja, bár ő boomról egyelőre nem beszélne.

A luxuslakások ára továbbra is csökken

A valóban élénk kereslet - amely akár tízszázalékos áremelkedést is generált már - ugyanis csak a kisebb értékű ingatlanoknál érvényesül, a százmillió forint feletti kategóriában az árak tovább esnek. Ez igaz a használt és az új lakásokra egyaránt. Mészáros elmondta, hogy egy most induló, garzonlakásos építkezésnél az elkelési arány megközelítette a 75 százalékot, miközben még csak az első kapavágást tették meg.

A már elkészült 100 négyzetméter feletti lakásokat azonban a kivitelezők egyszerűen nem tudják eladni. Az ügyvezető igazgató szerint ugyanakkor azoknak, akik alternatív befektetési lehetőséget keresve fordulnak az ingatlanok felé, súlyosan csalatkozniuk kell. A bérlakáspiac ugyanis továbbra is pang és nem is várható egyhamar változás.

Mészáros a piac nagyobb pezsgését előidéző okok között említette a köztisztviselők előrehozott vásárlásait is. (Ők a kedvezményes kölcsönfelvételnél szigorításra számíthatnak.) Akadt azonban olyan ingatlanközvetítő, akinek ügyfelei közül többen azért akarnak gyorsan vásárolni, mert attól félnek, hogy az állami támogatás jelenlegi rendszere rövidesen kedvezőtlen irányba fog megváltozni.