Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dunát lehet rekeszteni az eladó lakásokkal

2006.07.25. 09:17
Kell a zöld, a jó közlekedés, a minőség és az intimitás a lakáspiacon. Az ingatlanirodáknak jól kell kiválasztaniuk a beruházás helyét, így lehet biztos a siker - írja a Portfolio.hu.

Budapest-szerte építkezések zajlanak, akármerre jár az ember, munkagépekkel találkozik - olvasható a Portfolio.hu elemzésében. Hol kisebb, hol nagyobb házak épülnek, egy biztos: amibe belekezdtek a fejlesztők, be is fejezik, újabb és újabb lakások százait dobva a piacra. A beruházóknak tehát érdemes alaposan körbenézniük, hogy olyan telekre bukkanjanak, amely biztosan megfelel az egyre kifinomultabb vevői igényeknek. Szakemberek szerint az új lakások piacán tapasztalható túlkínálatra tekintettel a kedvező árú, jó elhelyezkedésű, barátságos környezettel rendelkező és valamilyen egyedi ötletet nyújtó beruházásoknak van a legnagyobb esélyük a sikerre.


XVIII. kerületi városrehabilitáció

A fejlesztők részéről egyáltalán nem érzékelhető visszafogottság, annak ellenére sem, hogy a készülő és az elkészült lakásokat egyaránt nehéz eladni, szögezte le Beák Attila. A Beák és Társa Ingatlaniroda vezetője szerint ezzel együtt egyre kijjebb tolódnak a belvárosi beruházások, és a zöldövezetet is mindinkább potenciális fejlesztési területként tartják számon a projektjüknek helyet kereső vállalkozások. Ami korábban tabu volt, ma már nem az; megszaporodtak a Duna-parti építkezések is, de más, korábban elkerült környékeken is hozzákezdtek a fejlesztésekhez. Egyre több helyen bukkannak fel új építésű ingatlanok a Balaton partján is, ami világos jele annak, hogy a fejlesztők ma már bíznak a magyar tenger varázsában és vonzerejében. Úgy tűnik, igazolódik a várakozásuk, hiszen az épülő otthonok előbb-utóbb el is kelnek.

Javul a minőség

A túlkínálat országszerte rányomja bélyegét az ingatlanpiacra, és ez nem kizárólag a hosszadalmasabb értékesítésben mérhető. A következmények közé sorolható, hogy műszakilag javult a projektek színvonala. A fejlesztők látják, hogy könnyebben meg tudják győzni a potenciális vásárlókat, ha a korábbinál jobban ügyelnek a kivitelezésre, illetve az anyagok kiválasztására - sorolta az ingatlaniroda vezetője. Bizonyos esetekben - a projekt pozicionálásának megfelelő minőségben - a beépített berendezések mennyiségét is növelik.


Hosszadalmas értékesítés a lakáspiacon
Fotó: oc.hu

A minőség fontos szempont lett a fejlesztések tervezése és megvalósítása során Murányi Ákos szerint is. A Duna House vezető elemzője elmondta: ma már sok vevő műszaki szakértővel együtt érkezik a lakást átvenni, és az illető részletesen ellenőrzi az elkészült ingatlant. Változás a korábbi évekhez képest, hogy népszerűségüket vesztették a hosszú időn át oly vonzó többletszolgáltatások, és - magas fenntartásuk kiadásai miatt - ma már kevésbé csábítják a vásárlókat az irdatlan közös költséget eredményező pluszok, így az uszoda, a szauna vagy éppen a konditerem.

Nincs könnyű helyzetben az a beruházó, amely rossz közlekedésű vagy nagyon forgalmas főút mellett szeretne lakásokat értékesíteni, mert aki teheti, menekül ezektől. A vevők jó része ma már elvárja a megfelelő infrastruktúrát, és rendkívüli mértékben rontja az eladás esélyeit, ha csak kilométerekre van élelmiszerbolt, óvoda, iskola. Nem árt szem előtt tartani azt sem, hogy a lakásvásárlást komolyan fontolgatók mostanában jóval tájékozottabbak, több beruházást összehasonlítanak, mielőtt döntenének, tisztában vannak tehát a konkurensek áraival, minőségével is.

XI., III. vs. XIII., XIV.

A legkedveltebb területek listáját továbbra is ugyanazok a kerületek vezetik, amelyek korábban is a legnépszerűbbek voltak. Budán sok fejlesztés készült el és van most is folyamatban a XI. és a III. kerületben. Ennek magyarázata, hogy ezek a városrészek a vásárlók körében különösen népszerűek, hiszen elérhető árakkal találkoznak, ami a budai oldalon nem mindig jellemző. A Duna jobb partjának exkluzívabb területein inkább kisebb lakásszámú projektek találhatók, legyen szó az I., a II. vagy éppen a XII. kerületről, hiszen ezeket a magasabb árakat megfizetni képes vevőkörnek kívánják értékesíteni.

A pesti oldalon változatlanul a XIII. és XIV. kerület viszi el a pálmát, ami egyfelől a városközponthoz közeli elhelyezkedésükkel magyarázható, másfelől a versenyképes árakkal - igaz, egyik kerület sem tartozik a legolcsóbbak közé a fővárosi piacon. Murányi szerint van fantázia a IX. kerületben is, ahol a folyamatosan megújuló környezet és az ugyancsak kedvező árak ösztönöznek sokakat arra, hogy ide költözzenek. Még mindig viszonylag alacsony áron érhetőek el a megújulás előtt és alatt álló VIII. kerület projektjeiben épített lakások. Ha nem is ennyire olcsóak a kőbányai ingatlanok, a kedvező árak csalogatják a vevőket a X. kerületbe is. A jó tömegközlekedési lehetőségek rendkívül keresetté tehetnek egy itteni beruházást. A XVI. és XVII. kerület lakópark nevet viselő beruházásait főként a családosok kedvelik.

Érdekes, hogy a fővároson belül akár egy-két utcányi különbség is gyökeresen eltérő keresletet és árakat eredményezhet. Erre jó példa a VI. kerület, ahol az Andrássy út és a környező utcák között akár négyzetméterenként 200 ezer forint is lehet a különbség, holott a házak csak pár percre vannak egymástól.

Nem kell tömegszállás

Figyelemre méltó tendencia, hogy egyre inkább a kevés lakást magukba foglaló társasházakat részesítik előnyben. Ha a család vagy a pár anyagi lehetőségei megengedik, biztosan ilyet választanak, amire ma már lehetőség is jócskán van, hiszen bőséges a kínálat a kategóriában. Természetesen a kisebb és jobb lakás magasabb négyzetméterárral jár együtt: egy ilyen otthonért akár 400-600 ezer forintot is elkérhet a fejlesztő. Miközben a budai exkluzív kerületekben elsősorban az ilyen kis lakásszámú fejlesztések iránt van kereslet, addig Dél-Budán és Óbudán szép számmal akadnak több száz lakásos projektek is, s így van ez a pesti oldalon is.

A legtöbben - főként a magas árak miatt - lemondanak arról, hogy négy-hat lakásos házban keressenek maguknak otthont, bár felismerték a lakásszám fontosságát. Ezért különösen kedveltek a 30-40 családnak otthont adó projektek. Korábban az alacsony árak miatt slágernek számítottak a garzonlakások, de a vásárlók rájöttek, hogy ezek meglehetősen szűk életteret biztosítanak. Egy lakónak megfelelnek, de családot alapítani nehéz bennük. Így mára eltolódott a kereslet a másfél, illetve az egy plusz két fél szobás lakások irányába. Gyarapszik azok száma is, akik a nagyobb alapterületű, 60-70 négyzetméteres lakások iránt érdeklődnek.