Piroska
-1 °C
5 °C

Kódexet készítenek az ingatlanosok

2005.06.13. 08:11
Az ingatlanszakma presztízsének növelése, a szakmai színvonal javítása és a kapcsolódó tevékenységekre vonatkozó jogi szabályozás korszerűsítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Ingatlan Szövetség (MAISZ) és az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH).
A nyugat-európai, illetve egyesült államokbeli gyakorlattal szemben a magyar ingatlanpiaci tranzakciók mintegy négyötöde még mindig szakemberek közreműködése nélkül zajlik. Az érdekképviseletek és az államigazgatás most összefogott az ingatlanszakmával kapcsolatos teendők koordinálása érdekében, írta a Napi Gazdaság.

Mehrli Péter, a MAISZ elnöke és Borsi László, az OLÉH elnöke írta alá a két szervezet közötti együttműködési megállapodást. Az összefogás célja az ingatlanszakma presztízsének növelése, a szakmai színvonal javítása, a vonatkozó jogi szabályok korszerűsítése, hangsúlyozta Mehrli Péter.

A közös munka során feltárják az ingatlanszakmát érintő problémákat, s javaslatokat dolgoznak ki ezek megoldására. Az együttműködés fontos területe a vonatkozó állami elvárások kódexének megalkotása. A kódex - a várakozások szerint - etikai, szabályozási és piacszervezési szerepet fog betölteni.

Tartalmazza majd az ingatlanpiaci szereplők, a piac szegmensei és az ingatlanvagyon teljes leírását. A MAISZ és az OLÉH ugyancsak közös javaslatot készít az egyes ingatlanszakmai szolgáltatások gyakorlásának jogszabályban rögzített feltételeire. Elsősorban a személyi és tárgyi követelményekre, valamint a szakmai regisztráció és az engedélyezés rendszerére vonatkozó ajánlások tartoznak ide, írta a Napi Gazdaság.

Ezzel párhuzamosan távlati fejlesztési tervet dolgoznak ki a MAISZ európai felső szintű ingatlanszakmai minősítése (EUFIM) rendszerének korszerűsítésére. A nemzeti akkreditáló testület egyébként akkreditálta az EUFIM személytanúsító rendszert, amely így az első ilyen az ingatlanszakmában.

Ugyancsak bejelentették, hogy hagyományteremtő jelleggel idén szeptemberben első alkalommal megrendezik az ingatlanosok napját a margitszigeti nagyréten. A rendezvény fővédnöke az OLÉH, rendezői pedig különböző egyéb, az ingatlaniparággal foglalkozó szakmai szervezetek lesznek.