Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Nem is kell az ingatlanadó az államnak

2007.05.16. 07:38
Az ingatlanadóról esett szó egy tegnapi megbeszélésen, melyen Gyurcsány Ferenc és az MSZP-frakció szakpolitikusai vettek részt. Lehetőségként felmerült, hogy nem vezetik be az ingatlanadót 2008-tól.

Költségvetési bevételi szempontból nincs szükség az ingatlanadóra – ez volt az egyik konklúziója annak a tegnapi megbeszélésnek, amelyet a miniszterelnök folytatott a MSZP-frakció szakpolitikusaival. a Világgazdaság úgy értesült, Gyurcsány Ferenc és a szocialista képviselők találkozójának célja az volt, hogy az ingatlanadó ügyében kialakuljon a szocialista álláspont.

Információik szerint további megbeszéléseket folytatnak majd e témában a következő hetekben is. Ez kizárja, hogy még a tavaszi ülésszak alatt a parlament elé kerüljön a jogszabálytervezet.

Tegnap különféle variációkról beszéltek a résztvevők. Többek között arról is szó esett, hogy mi történik akkor, ha mégsem vezetik be az ingatlanadót, noha annak 2008-as indulását belevették a konvergenciaprogramba. Felmerült: ha a bevezetés mellett döntenek, mikor és kit illessen az ebből származó bevétel. Az ingatlanadót egy rendszer részeként kell kezelni, amelynek az igazságos közteherviselést kell szolgálnia – mondták egyes szocialista politikusok a lapnak.

Hétfőn egy másik adóegyeztetést is tartottak: a pénzügyminiszterrel találkoztak a koalíciós pártok szakpolitikusai. Itt a távlati adótervekről beszéltek, s abban egyeztek meg, hogy adópolitikai koncepciót kell készíteni.

Ez az egyes lépések ütemezését is tartalmazná. Így például elképzelhető, hogy jövőre csak az egyszerűsítésekről alkotnának jogszabályt. A költségvetési „mozgástér”, az ütemezés majd a következő találkozókon kerül szóba – mondták koalíciós politikusok. Ismert, hogy az SZDSZ saját javaslatát már elkészítette; ebben egy rendszer részeként kezelik az ingatlanadót is, amellyel kapcsolatban úgy vélekednek: bevezetésével csökkenteni kell az átírás mértékét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!