Szilárda
0 °C
6 °C

Nem rengeti meg az ingatlanpiacot a csatlakozás

2004.05.06. 07:41
Ingatlanpiaci szakemberek szerint nem valószínű, hogy csupán a csatlakozás miatt tömegével jönnek a multinacionális vállalatok.
Az európai uniós csatlakozás rövid távon nem okoz áremelkedést a lakóingatlanok piacán. Szakemberek szerint a csatlakozás után Magyarországon megjelenő uniós szervezetek, koordinációs irodák munkatársainak bérelt lakások hozhatnak némi többletkeresletet a bérlakáspiacon, illetve az ehhez kapcsolódó befektetési célú vásárlás az új építésű lakások szegmensében.

Logisztika

Ez azonban nem emeli majd jelentősen a keresletet, s így nem jár az árak érzékelhető növekedésével. Nem várható a kereslet jelentősebb bővülése az irodapiacon sem. Ingatlanpiaci szakemberek szerint nem valószínű, hogy csupán a csatlakozás miatt tömegével jönnek újabb multinacionális vállalatok Magyarországra. A közvetett hatások pedig (ha egyáltalán lesznek ilyenek) valószínűleg nem segítenek érezhetően a csaknem 20 százalékos kihasználatlansági mutatóval küzdő fővárosi irodapiacon.

Számottevő hatása egyedül a raktárpiacra lehet a csatlakozásnak. Az uniós határok kitolódásának köszönhetően ebben az ingatlanpiaci szegmensben építési boom figyelhető meg - tavaly csak a fővárosban és az agglomerációban mintegy 150 ezer négyzetméternyi raktárterületet adtak át.

A logisztikai piacon hagyományosan vezető szerepet betöltő Budapest és környéke mellett a kelet-magyarországi régió pozíciója erősödik, a raktárfejlesztő cégek további bővítéseket terveznek, főként a már említett régióban, ami az ottani telekárak emelkedését okozhatja. A raktárépítési láz eredményeként rövid távon a bérleti díjak ugyan valamelyest csökkenhetnek, ám középtávon a bővülő keresletnek köszönhetően újra növekedésnek indulnak majd.