Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Ötmilliárddal több illetékadót szedett be a főváros

2004.07.14. 07:37
Mintegy 21,2 milliárd forint bevétellel zárta az első fél évet a Fővárosi Illetékhivatal. Az ingatlanvásárlások nyomán 17 milliárd forint folyt be. A korábbinál több lakásvásárló kért részletfizetési kedvezményt.
A Fővárosi Illetékhivatal első félévi 21,2 milliárd forintos bevétele milliárdokkal több az előzetesen számítottnál. Így az esztendő végére - a tavalyi 33,5 milliárdhoz képest - akár a 41-42 milliárd forintot is elérheti a befolyó összeg - közölte a Világgazdasággal Heves Gábor hivatalvezető. Különösen az ingatlan-adásvételi szerződések utáni befizetések emelkedtek: a 17,1 milliárd forintos bevétel ötmilliárddal több, mint 2003 hasonló időszakában. Ennek oka az ingatlanárak lassú emelkedése, valamint a lakáshitelezésben a múlt év végén bekövetkezett változások okozta forgalomnövekedés. December utolsó napjaiban, még inkább az esztendő elején szerződések tömege érkezett át illetékezésre a földhivatalból.

Öröklési illeték

Ugyanakkor - legalábbis a beérkezett iratokból érzékelhetően - az idén tavasszal elmaradt a szokásos ingatlanvásárlási hullám. Úgy néz ki, hogy megragadván a hitelezési lehetőségeket, a lakásvásárlással ki is ürül a családi kassza. Mind többen kérnek részletfizetést. Míg korábban az érintettek 82-83 százaléka egy összegben rótta le az illetéket, ma már csak 70 százaléka tesz így eleget kötelezettségének, a többi részletekben törleszti adósságát. A céges ingatlanvásárlás jóllehet emelkedett - a tavalyi 3800-zal szemben több mint 4500 volt a szerződések száma -, üteme lassuló. Az adatokból kitűnik, elsősorban az építési telkeknek van keletjük.

A második éve ismét progresszív öröklési illetékből valamivel több mint 1,1 milliárd forintot könyveltek el. A rászorulók az átlagosnál méltányosabb elbírálás alá esnek, vagyis kérelem nyomán, egyedi elbírálás alapján részletfizetést, mérséklést kaphatnak, nemegyszer pedig mentesülnek az összeg megfizetése alól.

Heves Gábor arról is tájékoztatott, megnövekedett hivatali létszámuk lehetővé teszi, hogy nagyobb gondot fordítsanak a befizetéseket elmulasztókra. Erőteljesebb fellépésük következtében a tavalyi 400 millió forinthoz képest az idén 1,4 milliárd forint folyt be a végrehajtási eljárásokból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?