Szilvia
5 °C
16 °C

Befagyhatnak a lakásárak

2005.08.11. 10:12
Eltérően vélekednek az áfacsökkentés hatásáról az ingatlapiaci szakértők. Az új fejlesztések egy részét azonban biztosan elhalasztják, mert az értékesítés ideje jelentősen kitolódik.

Ha elfogadják, januártól alább száll az általános forgalmi adó Magyarországon, de egyáltalán nem biztos, hogy oly mértékű élénkítést hoz a lakáspiacon, ami növelné a befolyó pénzeket a cégeknél, és így azok megkezdenék a leállított vagy elhalasztott projekteket. A lakásárak ennek ellenére kissé csökkenhetnek vagy újabb kedvezményeket is bevethetnek az építők, hogy eladhassák a már elkészült otthonokat. Az extra csalogatók legújabb példája az egyik tóparti beruházásnál nem más, mint egy új autó.

Változó áfa

A piac rezdüléseit jól ismerő és a legnagyobb hazai lakásállományt kínáló Otthon Centrum vezető elemzője szerint logikusan várható, hogy az áfamérséklés nyomán előálló 4 százalékos árcsökkenés reményében a potenciális vevők kivárjanak az új építésű lakások vásárlásával a következő évig, és így az idei második fél évben a forgalom visszaeshet. Valkó Dávid ugyanakkor úgy látja: a tervezett intézkedés és így annak árcsökkentő hatása várhatóan az idén megkötött szerződésekre is kiterjed, amennyiben a lakást 2006. január 1-je után adják át, mivel az áfatörvény szerint a teljesítés időpontja egyrészt a vételárelőleg megfizetése, másrészt a birtokba adás. Ennek megfelelően az idei részletre még a 25 százalékos áfát kell megfizetni, de a 2006-ban esedékes törlesztőrészletek után, ha a birtokba adás is 2006. január 1. után történik meg, már csak 20 százalék az áfa.

A szakértő úgy látja, hogy a fejlesztőknek egyértelműen célszerű az idei évre minél kisebb mértékű részlettel (10-90, 20-80 százalékos konstrukcióban) kínálni a lakásokat és a bruttó árat már most csökkenteni a jövő évi részletek áfakülönbségével. Ily módon az idei évre kalkulált nettó bevételhez hozzá tudnak jutni, ugyanakkor a vevők is jól járnak.

Nem lesz csökkenés

A Magyarországon több mint 100 milliárd forintot beruházó Engel Group másként vélekedik. Szerinte nem viszi le a lakásárakat az áfacsökkentés. Ennek elsődleges oka, hogy a minőségi, frekventált területeken épülő lakások iránt most is nagy a kereslet - mondta el a Világgazdaságnak Erdős Ildikó marketingigazgató. Hozzáfűzte: a tőkeerős cégek nincsenek rákényszerülve a gyors eladásra. A társaság döntéseit szigorúan a kereslet-kínálat viszonya határozza meg. A magyar piacon még mindig alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Európa legtöbb országában, ezért hosszabb távon továbbra is áremelkedés várható.

Erdős Ildikó elmondta: igaz ugyan, hogy Budapesten több mint 30 százalékkal kevesebb lakást adtak el 2005 első hat hónapjában, mint a tavalyi év első felében, ám ennek fő oka az, hogy ma már nem lehet mindent eladni a magyar vevőnek. A vezető szerint a rosszabb minőségű, rossz helyen épülő, kevés szolgáltatást magában foglaló ingatlanok ideje lejárt, így azoknál elképzelhető az árcsökkenés, ugyanakkor ma már ezeket nyomott áron sem könnyű eladni.

Ugyanakkor az Engel Group elemzése megjegyzi, van létjogosultsága azoknak a szakértői hipotéziseknek, amelyek szerint sok vevő kivár majd a vásárlással. Ennek oka, hogy a sajtóban eddig megjelent hírek azt sugallják, árcsökkenés várható minden lakáskategóriában. Ám azok, akiknek részletesebb információik vannak, továbbra is a piaci kereslet-kínálat viszonyai alapján döntenek majd.

Az áfacsökkentést, illetve annak tervezett bevezetését a csoport ingatlanfejlesztési holdingja egyértelműen üdvözli, mint minden olyan törekvést, amely a piaci keresletet kedvező irányban befolyásolhatja, és amellyel szabályozói oldalon közelebb kerülünk az Európai Unióban alkalmazottakhoz. De tekintettel a fent említett minőségi színvonalra, amelylyel a csoport deklaráltan nem elsősorban a magyar, hanem mindinkább az uniós, illetve világpiaccal kíván versenyezni, fejlesztéseik kevésbé tartoznak az árérzé-keny termékek körébe. Ezáltal az áfacsökkentés kedvező hatása csak áttételesen, a piac növekedése és hosszú távon ügyfeleik érték- és minőségi skálán való felfelé mozdulása révén lesz érzékelhető előrejelzéseik szerint.

Válogatott luxus

A jó helyre vonatkozó aranyszabályra utalt a GVA Hungary is legfrissebb elemzésében. Mint írja: elsősorban a helyet kell megfizetniük azoknak a lakásvásárlóknak, akik a Várban, a Gellért-hegyen vagy a Duna-parton épülő házakat veszik célba. Vannak, akik könnyedén kifizetik az egymilliós négyzetméterárat is, ha van mire. A luxust azonban nehéz eladni. Az ingatlanpiac topkategóriájában a vevők inkább készpénzzel fizetnek - véli a GVA Hungary. Az átlagon felüli lehetőségekkel bíró vevők sokáig válogatnak, és személyre szabott, az értékrendjüket is tükröző ingatlant vesznek - nem csupán befektetési céllal.

Az előrejelzések szerint a telekárak 6,9, az építőanyagárak 6,8 százalékkal emelkednek, a munkaerő-költségek 6,5 százalékkal haladhatják meg a múlt évi szintet. A már elkészült - és sok fejlesztőnél fölgyülemlett - lakások esetében 5,2-7,1 százalékos árnövekedést várnak az ingatlanforgalmazók. A magasabb érték főleg a fővárosban lesz jellemző.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?