Szabolcs
20 °C
35 °C

Kétarcú az irodapiac

2008.07.30. 13:06
A hitelpiaci válság hatása erősen érintette a magyar ingatlanpiaci beruházások finanszírozását is. Ennek következtében a befektetési ingatlanpiac jelentősen lelassult, 150 millió eurós forgalmat ért el 2008 első felében a CB Richard Ellis (CBRE) ingatlan-tanácsadó cég adatai szerint

A budapesti kereskedelmi ingatlanpiac Janus-arcú első félévet tudhat maga mögött - hangzott el a CBRE félévértékelő sajtótájékoztatóján. A befektetési ingatlanpiac jelentősen lelassult, és 150 millió eurós forgalommal zárt 2008 első félévében. Noha a magyar pénzügyi rendszer nem kötődik szorosan az amerikai piacokhoz, a helyi finanszírozást mégis erősen érintette a hitelpiaci válság hatása.

A piac kétségkívül újraárazási korszakot él át, amely főleg a kockázat megemelkedett szintjének és a kevésbé kedvező megtérülésnek tulajdonítható. A tulajdonosok azonban nagyon lassan reagálnak erre az újraárazási igényre, és ez meghosszabbítja az ingatlan adásvételi tárgyalásokat.

A kihasználatlanság emelkedik

Ugyanakkor bérlői szemmel nézve a piac továbbra is dinamikusan nőtt, az irodaátadások szintje az éve elő felében ugyanannyira magas volt, mint előző félévben, és ez a tendencia jövőre várhatóan folytatódik. A tervbe vett fejlesztések nagy száma a modern irodák iránti magas kereslettel magyarázható. A bérbe adott irodaterületek összege az év első felében elérte a 136 000 négyzetmétert. A mostani volt a budapesti irodapiac eddigi legerősebb első féléve. A kereslet magas szintje nagyrészt az új ügyleteknek volt köszönhető; csak elenyésző számban történtek előbérleti szerződések és szerződésmegújítások.

A kihasználatlanság minden piacon emelkedett. A jelenlegi érték Budapest egészét tekintve 12,6%, ami csak 0,2 százalékponttal haladja meg az elmúlt három év átlagát. A kínálat magas szintje ellenére csupán enyhén emelkedő kihasználatlanságot a negyedévben tapasztalt magas kereslet magyarázza.

A cég véleménye szerint a következő negyedévekben az irodapiac előreláthatólag erős marad. A kínálatbővülés szintje az év második felében is magas lesz, a legtöbb épület átadása a harmadik negyedévre tehető. A keresletet erős lesz, azonban a 2007-ben elért szintet várhatóan nem haladja majd meg a bruttó bérbeadás. A kihasználatlanság eltérően alakul Budapest irodapiacain - a Belvárosban csökkenhet, míg a nem-központi területeken az üresedés emelkedni fog. A bérleti díjak stabilak maradnak, egyedül a kiemelkedő lokációjú épületekben érhető el átlag feletti bérleti díj.

A befektetési piacon 2008 első felében tapasztalt visszaesés után - a folyamatban lévő tranzakciók magas szintje miatt - a harmadik és a negyedik negyedévben a volumen fokozatos növekedését várják. Az első tulajdonosok kedvező kiszállási stratégiákat keresnek, és ez az elérhető kínálat további növekedését eredményezheti. A kedvezőtlen hitelfeltételek miatt várhatóan a jövőben is a saját tőkéből finanszírozó vásárlók dominálnak majd.